Muzeum Mladoboleslavska chystá na březen zajímavou výstavu

V sobotu 2. března začíná v Muzeu Mladoboleslavska výstava, nazvaná Jaroslav Panuška – malíř pohanského dávnověku. Zahájena bude vernisáží 15 hodin v prostorách muzea na hradě, k vidění zde bude až do 12. května.

aroslav Panuška je milovníkům výtvarného umění znám především jako impresionista – krajinář, jeden z žáků výtvarné školy Julia Mařáka. Do povědomí širší veřejnosti se však Panuška zapsal hlavně zpracováním námětů pohádkových až fantaskních, často s nádechem tajemna, mystiky a strašidelna. Na jeho obrazech potkáváme čarodějnice, vodníky, obry a zakleté hrady. Strach a dekadence na diváka dýchne z prací s názvy jako Duch mrtvé matky, Umrlec pronásledovaný krkavci či Snímání oběšence. Méně známá jsou díla s náměty pravěku a také (Mladoboleslavákům blízké) krajiny Českého ráje. Právě této části Panuškova uměleckého odkazu bude věnována připravovaná výstava v Muzeu Mladoboleslavska.

Vůbec první samostatnou výstavu (tehdy osmatřicetiletého) Jaroslava Panušky hostila v roce 1910 právě Mladá Boleslav. V prostorách sokolovny bylo vystaveno celkem 105 děl, z nichž většina dnes patří k ozdobám uměleckých sbírek a jejich sběratelskou hodnotu vyjadřují šestimístná čísla (příkladem budiž obrazy Mrtvý si přichází pro svou lebku nebo Červený kohout).
Na začátku března, po téměř sto deseti letech, zavítají Panuškovy obrazy znovu do Mladé Boleslavi. Muzeum Mladoboleslavska připravuje tematicky unikátní výstavu autorových děl. Náměty jsou voleny především ze dvou opomíjených oblastí Panuškova díla – dávnověku a z Českého ráje. K vidění tedy budou mamuti, pohanská obětiště, rekonstrukce slovanských osad, a dále například malby hradu Valečova, vrchu Mužský a mnohých dalších míst Českého ráje. Jednání o zápůjčkách se soukromými sběrateli a státními institucemi jsou v plném proudu, slíbit však již můžeme ikonické Prtioko na vandru či proslulé dílo s názvem Jak by vypadal katolický hřbitov, kdyby Římané místo křižování věšeli.