MONUMENT/UM Audiovizuální projekt Lenky Dusilové & VJ Aeldryna na podporu památek v ČR

Již tuto sobotu se uskuteční první z koncertů pilotní minisérie Monument/um zpěvačky Lenky Dusilové a VJ Aeldryna ze studia Luchmeat. Benefiční projekt zahájí představení v kostele Navštívení Panny Marie v Horním Vítkově – Chrastavě kousek od Liberce.

Intenzivní zkoušení je v plném proudu a podoba hudebně-obrazového představení dostává konkrétní obrysy.

Aby návštěvníci věděli, kde se vůbec a proč nacházejí, představí objekt nejprve z historického a architektonického hlediska osobnost, která je s památkou úzce spjatá. V kostele v Horním Vítkově to bude Mgr. Jan Sedlák, etnolog a bývalý kastelán z Grabštejna, který kostel zaměřoval a koordinuje jeho rekonstrukci. Na hradě Hauenštejn to bude odborný poradce projektu Jarda Vyčichlo ze Spolku pro dokumentaci a obnovu památek Karlovarska, v Jablečných lázních zas jablonecký rodák, architekt a urbanista Jakub Chuchlík, který má značný podíl na znovunadechnutí se památky a ve Fabrice Temný Důl promluví specialista na industriální architekturu Benjamin Fragner.

Po této části se promítne video, které je věnované lidem, kteří se o památku starají. Zachycuje jejich vztah k ní, s čím se potýkají, co jim dělá radost a co naopak ne. Několikaminutový medailonek připravil přímo pro Monument/um a každé z oněch čtyř míst tým ČT Art Zóna.

Po seznámení s památkou z edukativního a emotivního hlediska již bude následovat vyvrcholení večera, v jehož hlavní roli je památka – samotná performance Lenky Dusilové a Aeldryna,  „Celé zhruba padesátiminutové obrazově-hudební pásmo, které připravujeme s Aeldrynem, je postavené na tématech a fragmentech některých písní, které jsou však otevřené krajiny, které specificky zapadají do konkrétního prostoru a času. Na těch se bude odvíjet naše propojení s prostorem, jeho strukturou a geniem loci. Stejně totevřeně pracuje Kuba s různými fragmenty a videokolážemi a svým vnitřním příběhem. V našem napojení právě spočívá to obrovské kouzlo, až budeme společně improvizovat z jednoho bodu k druhému. I proto všechna představení odlišná. Krom toho bude zásadně záležet na momentální atmosféře, našem rozpoložení a samozřejmě obrovskou a hlavní roli hraje charakter oné památky. Každá z nich nás nějak a jinak inspiruje,“ přibližuje charakter představení Lenka Dusilová

 

LenkaDusilova foto Mona Martinu

 

Termíny, začátky a místa představení Monument/um

  1. 7. | 20:30 Horní Vítkov – Chrastava – Kostel Navštívení Panny Marie
  2. 8. | 20:30 Ostrov nad Ohří – Horní hrad – Hauenštejn
  3. 8. | 20:00 Jablonec nad Nisou – Jablečné lázně
  4. 8. | 20:00 Horní Maršov – Fabrika Temný Důl

 

Vstupenky na všechna představení jsou v předprodejní síti Ticketstream za 490 Kč včetně servisních poplatků. Výnos ze vstupného poputuje památkám na konkrétní účely. Kapacita je vzhledem k prostorům velmi omezena. Neváhejte proto s pořízením vstupenek na tento unikátní projekt, který svou koncepcí aspiruje na kulturní událost roku.

 

Link na předprodej:
Společný: https://www.ticketstream.cz/vstupenky/monumentum-lenka-dusilova

Za projektem stojí šestinásobná držitelka ceny Anděl, výjimečná osobnost české hudební scény, hudební experimentátorka, skladatelka a zpěvačka s fenomenálním hlasem Lenka Dusilová, VJ Aeldryn, čelní představitel VJingu u nás a dlouholetý člen studia Lunchmeat a spolek APPLAUSE Projects z. s., jenž byl založen speciálně kvůli projektu.
Koncept vznikl v roce 2015 v Duchcově pod vlivem emotivně silné akce, kdy Lenka Dusilová a Aeldryn společně vystoupili na podporu Reinerovy fresky a tehdy se Soně Paletě, spoluautorce a ředitelce projektu, zrodil v hlavě nápad uskutečnit cyklus představení, který by pomohl vícero památkám.

PODPORUJTE PAMÁTKY. POMOCT MŮŽETE I VY.