Mezinárodní den muzeí a galerií proběhne 18. května


18. května se koná Mezinárodní den muzeí. V rámci oslav bude možné navštívit vybraná pražská muzea a galerie zdarma, připraveny jsou i doprovodné akce.

Mezinárodní rada muzeí (ICOM) ustanovila Mezinárodní den muzeí v roce 1977 s cílem upozorňovat širokou veřejnost na roli muzeí v rozvoji celé společnosti. Tradičně se slaví kolem 18. května.

Téma letošního Mezinárodního dne muzeí zní Hyperpropojená muzea: Nové cesty, nové publikum. Účelem je poukázat na vztah muzeí a nových technologií a možnosti jejich využití k oslovení dalších návštěvníků.

Národní muzeum v mnoha podobách

I v Praze můžete 18. května zdarma navštívit několik institucí. Například Národní muzeum v expozicích Nové budovy, Českého muzea hudby, Náprstkova muzea, Národopisného muzea, Národního památníku na Vítkově, pro milovníky hudby tu je Muzeum Bedřicha Smetany a Muzeum Antonína Dvořáka. Zdarma otevřeno bude i Lapidárium s unikátními sochami.

K oslavám se přidá i Národní galerie, kde lze zdarma navštívit klášter sv. Anežky České, Šternberský palác anebo Schwarzenberský palác.

Výlet do Ctěnic

Muzeum hlavního města Prahy nabízí 18. května volný vstup jak do hlavní budovy muzea na Florenci, tak do Podskalské celnice na Výtoni a do Zámeckého areálu Ctěnice – což může být krásný výlet za kouzlem starých časů.

Otevřeno s volným vstupem bude mít i Národní zemědělské muzeum, Národní technické muzeum se k akci připojí zlevněnou vstupenkou.