Martin Chodúr dokončil nahrávání Vánočního album s Janáčkovou filharmonií Ostrava


Martin Chodúr už měl letos Vánoce. V těchto dnech dokončil své první Vánoční album, které nahrával v Ostravě s tamní Janáčkovou filharmonií a s dirigentem Markem Prášilem. To by mohlo nést podtitul Made In Moravskoslezský kraj, protože se na něm z 99% procent podílejí jen obyvatelé tohoto kraje.

Ostrava a Martin Chodúr

„V Ostravě jsem se narodil a je o mně známo, že jsem velkým patriotem“, říká jeden z našich nejvšestrannějších zpěváků mladé generace. „A podobně jsou na tom i dirigent Marek Prášil, takřka 60 členů Janáčkovy filharmonie, aranžéři a členové mé doprovodné kapely MACH, které jsem k nahrávání přizval. Konkrétně klávesista Vlastimil Šmída, hráč na bicí Patrik Benek, kytarista Mário Separovič a kytarista Marek Dufek“.

Na své první vánoční album nahrává Martin Chodúr slavné vánoční písně a koledy. „Na nápad ho natočit, mne přivedl můj syn Martínek, který se narodil 1. ledna 2016. Během loňských Vánoc jsem mu už koledy hodně zpíval. Ukázalo se, že je má rád a dokáže při jejich poslechu klidně sedět a pěkně poslouchat. Tedy pokud zrovna netančí po celém bytě! Vánoční písně a koledy mám v repertoáru už dávno, ale dnes je zpívám pochopitelně jinak než dřív a pocity, které při jejich interpretaci mám, jsou, myslím, víc než upřímné a důvěryhodné. A pro mé posluchače budou tak snadno pochopitelné“.

Tři alba

Martin Chodúr vydal doposud tři sólová alba s písněmi, ke kterým si napsal sám hudbu a texty. „Tentokrát to bude trochu jinak. Řadu zahraničních vánočních písní jsem si otextoval, ke dvěma jsem si napsal aranžmá. Na Vánoční album jsem nahrál i slavnou píseň Leonarda Cohena Hallelujah, což si mí příznivci už dlouho přáli. A píseň Síla mít rád jsem si napsal celou sám. V televizní premiéře zazní 19. září letošního roku na Zahajovacím koncertě Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha – Štefan Margita a jeho hosté“, říká zpěvák, kterému se s jeho písní Klidně plakej dál letos mimořádně daří v hitparádě Česká dvanáctka, kterou každou neděli odpoledne vysílá Český rozhlas Dvojka. Už šestkrát ji vyhrál, jinak obsadil krásné druhé nebo třetí místo.

Vánoční album 2018

Vánoční album Martina Chodúra vyjde na podzim a na jeho vydání naváže několik vánočních koncertů. „Repertoár, který jsem na ně nahrál, představím 6. prosince s Karlovarským symfonickým orchestrem a s dirigentem Janem Kučerou v Grandhotelu Ambassador Národní dům v Karlových Varech, 12. prosince s Komorní filharmonií Pardubice a s dirigentem Markem Štilcem v pardubickém Domě hudby a 20. prosince s Janáčkovou filharmonií Ostrava s dirigentem Markem Prášilem v ostravském Gongu“, doplňuje barytonista s hlasem tříoktávového rozsahu.

Martin Chodúr s dirigentem Markem Prášilem (photo Patrik Ratajský)