Křižíkova fontána v létě ožije – diváky čeká živelná show s živou hudbou, ohněm a světelnými efekty

Unikátní fontána na pražském výstavišti se stane již toto léto dějištěm příběhu Františka Křižíka. V ojedinělém představení nazvaném Magická fontána se po několik letních večerů odehraje velkolepá živelná show, která vtáhne diváky prostřednictvím vody, ohně a světla do příběhu plného vynálezů, pokusů i pohádkových zázraků. Původní české představení produkuje společnost Pyroterra, která patří mezi průkopníky světelných rekvizit, kostýmů a práce s ohněm a světlem. Křižíkova fontána se probudí po třech letech.

Původní autorskou hudbu z dílny skladatele Juraje Kličky doprovodí při představení živě bicí a violoncello. Umělci při ní kombinují nový cirkus a moderní technologické efekty. Diváci se mohou těšit na propojení tří elementů – vody, světla a ohně dohromady přímo s Křižíkovou fontánou. Návštěvníky čekají překvapivé výkony světelných tanečníků, ohňových akrobatů i živých hudebníků zapojených přímo do show.

„Rádi bychom Křižíkově fontáně znovu vdechli život a vrátili ji po letech uzavření zpět mezi světově významná kulturní místa. Věříme, že i po 130 letech od prvního otevření má stále svůj půvab, který chceme prostřednictvím našeho představení ukázat všem divákům,“ říká Marek Solnička, režisér a autor Magické fontány.

 

Představení ukáže funkční repliky vynálezů století páry

Součástí projektu jsou také dobové rekvizity. Například nově vyrobený Teslův transformátor, který s elektrickými výboji o milionech voltů hraje hudbu přímo před očima diváků, nebo obloukové lampy-zázračné technologie 19. století vylepšené o současný pokrok.

Křižíkovu elektricky osvětlenou fontánu mohli poprvé vidět Pražané v roce 1891 při příležitosti Všeobecné zemské výstavy. Sestrojil ji „český Edison“ František Křižík a měla velký úspěch. Její současná podoba je z doby, kdy slavila sto let – z roku 1991. Tehdy se dočkala rekonstrukce u příležitosti Všeobecné československé výstavy. V 19. století bylo na dně bazénu na padesát barevných reflektorů, nyní ji osvětlují stovky různobarevných světelných zdrojů.

Světová premiéra původního českého představení Magická fontána se uskuteční 8. července 2021. Následovat bude ještě dalších šest prázdninových repríz. Více na www.magickafontana.cz.