Jiří Korn pokřtil nový videoklip „Nesmrtelný“


Některé muzikály se proslaví svým premiérovým uvedením na jevišti, jiné na filmovém plátně. Výjimečně i prvotním záznamem workshopového provedení na DVD. A právě to je případ muzikálu Poe, který napsal skotský skladatel a libretista Eric Woolfson.

Muzikál Poe

V centrum muzikálu  stojí známý a rozporuplný americký spisovatel Edgar Allan Poe. Jsou zde vylíčeny nejen jeho často tragické osobní osudy, nýbrž i alkoholové excesy, boj s konkurenty a jejich závist. Muzikál Poe byl při svém scénickém čtení v roce 2003, které proběhlo  ve slavných londýnských studiích na Abbey Road, zaznamenáno jak na zvukový, tak audiovizuální nosič. Do titulní role tvůrci obsadili slavného britského muzikálového herce Steva Balsama, jenž se v polovině 90. let proslavil coby titulní hrdina rockového muzikálu Jesus Christ Superstar. Tento videozáznam postupně získal téměř kultovní divácký zájem na DVD. Na premiéru ve formě muzikálu však zatím stále čeká. Jedním z důvodů byla i smrt autora v prosinci 2009.

Nebylo by však jistě špatné, kdyby k ní došlo právě v České republice. A to bylo motivem pořízení nahrávky i videoklipu Romana Tomeše „Nesmrtelný“, jehož slavnostní křest proběhl ve středu 9. května v pražském kinu Mat. Ve skladbě „Nesmrtelný“ se Poe loučí s tímto světem a vyslovuje svoje jediné přání: nepřipustit, aby po něm nic nezbylo. Touží po nesmrtelnosti svého díla a tím i své vlastní.

Videoklip „Nesmrtelný“

Do češtiny skladbu z muzikálu Poe přebásnil Michael Prostějovský. Hudební nahrávka za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu vznikla už vloni. Letos vznikl videoklip, pod kterým jsou podepsáni Ondřej Rychlý a Tomáš Kyselka, respektive jejich filmová společnost Fast Film. Videoklip slavnostně pokřtil Jiří Korn. Za zmínku stojí skutečnost, že přesně před padesáti lety vznikl projekt, na kterém se podílel jak Jiří Korn, tak Michael Prostějovský. V roce 1968 totiž vzniklo pohádkové album Šípková Růženka skladatele a dirigenta Václava Zahradníka a textaře a producenta Michaela Prostějovského s vokální skupinou Rebels, jejímž sólistou byl tehdy právě Jiří Korn.

Křest videoklipu „Nesmrtelný“ z muzikálu Poe

Videoklip je ke shlédnutí nad YOUTUBE pod vyhledáním: Nesmrtelný- Roman Tomeš.