Jedinečná fotografie od Petra Jedináka


AMBROTYPIE (MOKRÝ KOLODIOVÝ PROCES)je jeden z nejstarších fotografických procesů, objevený v roce 1851. Jeho podstatou jsou jodo- a bromostříbrné soli, které v podexponovaném negativu na skle odráží světlo. Obraz se tak podložen tmavým podkladem jeví jako pozitiv.

Petr Jedinák vypráví o focení klasickou technikou

Ambrotypie si mne přitáhla ve chvíli, kdy dospěl do stavu znechucení a nadprodukce digitální fotografie. Ambrotypie je pravdivá, protože je nemanipulovatelná. Vzniká jeden jediný originální pozitiv bez možnosti dalších kopií či reprodukce. Jde v podstatě o 3D objekt: skleněná vrstva, která je nosičem fotocitlivého kolodia, dodává fotografii tajemství a prostor.

Do uměleckého procesu navíc zasahuje prvek náhody: chemilálie se chovají nepředvídatelně, jakoby reagovaly na emocionální stav umělce a modelu. Náboj okamžiku ve skleněných deskách zůstává navždy zaklet. Život ambrotypie (z řec. neměnný) je možná věčný. Prokázaná životnost těchto fotografií je nejméně 160 let, jak dokazuje existence neporušených dobových originálů.

Nová doba nová témata fotografií

Nezůstávám však u pouhé vintage reprodukce a strnulých viktoriánských modelů. Vybírám si moderní náměty a svoje nejlepší modelky často nacházím za hranicemi „slušné společnosti“. Moje ambrotypie je erotická a velmi často zachycuje jedinečný okamžik, jakým je například ženský orgasmus, prožitek ženy v provazech, nebo okamžik, kdy se žena proměňuje ve zvíře či anděla.

 

 

Petr Jedinák – AMBROTYPIE (MOKRÝ KOLODIOVÝ PROCES)