Jaké postavy a herce uvidíme v pohádce Zakleté pírko

Aninka žije na statku se dvěma nafoukanými sestrami, kterým musí neustále sloužit. Jednoho dne najde pírko, jehož pomocí si přivolá prince Vítka, zakletého do ptačí podoby. Když zlé sestry zjistí, že se Aninka schází s pohledným mladíkem, pírko jí vezmou, zničí a Vítek zmizí.

Jedinou možností, jak zlomit jeho prokletí, je, že ho Aninka najde kdesi ve světě. A tak se dívka vydává na cestu za záchranou svého milovaného. Jejím průvodcem se stává vodník, jehož na počátku putování zachrání před zlým sedlákem. Společně prožijí řadu dobrodružství i legrace. A přestože vodnická kouzla dokáží Anince pomoci jak k uzdravení nemocných, tak na obranu proti loupežníkům, k záchraně Vítka před zlou princeznou Ebenií bude potřeba především pravá láska.

 

Postavy a herci

Aninka – Anastasia Chocholatá

Jako Aninku uvidíme v hlavní roli mladou českou herečku Anastasii Chocholatou, kterou diváci znají jako sestřičku Evu ze seriálu televize Prima Modrý kód. Osmnáctiletá herečka  má za sebou účinkování v řadě televizních seriálů, objevila ve Vyprávěj, zahrála si také v Ohnivém kuřeti, Jetelíně nebo Tátech na tahu. Na filmovém plátně debutovala v oceňovaném filmu Jiřího Mádla Pojedeme k moři. „Je to takové kuřátko, kterou její sestry pořád trápí,“ představuje Aninku Zdeněk Troška. „Aninka je milá, sympatická dívčina, která se zamiluje a pro lásku je schopná se obětovat a bojovat za ni, věřím, že si ji diváci oblíbí, “ říká o své postavě Anastasia, pro niž je Zakleté pírko první hereckou příležitostí v pohádce.

 

Vodník – Lukáš Pavlásek

 

„Vodník v této pohádce je v podstatě druhou hlavní postavou, doprovází Aninku na cestách a pomáhá jí v překonání nečekaných překážek. Je to milý, usměvavý, veselý, zelený chlapík, kterému chutnají buchty s mákem, víno a jahody. Spolu s čertem jsou mými nejmilejšími pohádkovými postavičkami,“ představuje oblíbenou českou pohádkovou figurku Zdeněk Troška.

Vodníka si v pohádce Zakleté pírko zahrál komik Lukáš Pavlásek. Lukáš vešel do povědomí diváků díky sérii reklamních spotů s Vojtou Kotkem. Začínal v žánru Stand up comedy, pravidelně účinkoval v pořadu Na stojáka, s ostatními komiky natáčí výstupy pro stanici Prima Comedy Central. Menší filmové role vytvořil ve filmech Občanský průkaz a Parádně pokecal, je autorem řady knížek pro děti i dospělé, největší popularitu mu však přineslo jeho účinkování v taneční show Stardance.  „Když jsem dostal roli v téhle pohádce, tak mi to zalichotilo,“ říká herec. „Vždycky jsem si říkal, jak výborně hraje vodníky Pepa Dvořák, ale teď už se to vodnické žezlo musí předat a jsem rád, že si Zdeněk na mě vzpomněl, roli mi nabídnul a já mohu žezlo vodníků po Pepovi Dvořákovi převzít,“ přiznává.

„Zdeněk ze mě dokázal dostat schopnosti, o nichž jsem ani netušil, že je mám, jako třeba chodit po vodě nebo proměňovat se v žábu, takže spolupráce s ním byla bezvadná,“ pokračuje s úsměvem Lukáš Pavlásek a dodává: „Vodník je ve filmu takový, jaký jsem já, vlastně ho vůbec nemusím hrát!“

 

Boubelína a Žouželína – Lucie Polišenská a Šárka Vaculíková

Panovačné sestry Boubelínu a Žouželínu hrají Lucie Polišenská a Šárka Vaculíková. Obě postavy měly původně ve scénáři jiná jména. Pak ale došlo k natáčení scény, kdy Lucie Polišenská vypráví sestře, že se do ní zakoukal jeden mládenec a říká jí: Moje Boubelíno! Sestra jí oponuje, že mládenec určitě miluje ji, protože jí říká: Moje Žouželíno! Zdeňku Troškovi a celému týmu se jména natolik zalíbila, že obě postavy pojmenovali Boubelína a Žouželína. „My jsme se s Šárkou tak letmo znaly, ale za těch pár dní na natáčení jsme se opravdu spřátelily a myslím, že se z nás staly takové správné sestry, i když zrovna příkladem laskavosti nejsou,“ říká Lucie Polišenská. „Ona by ta moje holka taky chtěla být princezna, ale je to prostě zlá sestra. Musí být nějaký protiklad k  hodné Anince, někdo, kdo ji trochu bude pošťuchovat a popichovat,“ dodává Lucie.   „Já jsem sestra Aninky a jsem hrozně milá, vstřícná a dělám samé dobré skutky,“ žertuje Šárka Vaculíková a vše uvádí na pravou míru: „Tyhle komické postavy se hrají nejlíp, protože člověk se při tom může vyřádit, může být klidně ošklivý i protivný a je to zábava.“

„Pohádka je stylizovaná záležitost, takže ji nejde hrát jako ´civil´, je to úplně něco jiného. Ale samozřejmě je potřeba najít míru a pak je důležité, aby se s tím potkal dobrý námět a režisér, který pro ten žánr má cit,“ doplňuje Lucie Polišenská.

 

Princ Vítek – Petr Urban

Vítek je mladý princ zakletý v ptáka a jeho pírko najde dívka, kterou on delší dobu pozoruje a zamiluje se do ní,“ popisuje herec svou postavu, která je jeho první filmovou a první pohádkovou rolí. Jaký je rozdíl, když se hraje pohádková postava nebo třeba role  v současném filmu? „Ono je obecně filmové herectví jiné než třeba na divadle, na jevišti musíte myslet i na diváka sedícího v poslední řadě. Pro mě je Zakleté pírko první pohádka, první zkušenost, ale už tím, jak člověk mluví, jak se pohybuje, je to jiné. Všechno musí být romantičtější, hezčí… prostě aby to byla pohádka,“ říká Petr Urban, který pro svou roli musel mimo jiné zvládnout jízdu na koni i souboj s čarodějnicí.

 

Princezna Ebenie – Sara Sandeva

Sara Sandeva se tentokrát představí jako zlá princezna Ebenie. Pro Saru je to již třetí spolupráce s režisérem, ale poprvé hraje zápornou úlohu. V komedii Strašidla se vznášela jako víla Jitřenka, v pohádce Čertoviny zase běhala bosá po lukách jako hlavní hrdinka Hanička, jíž otec brání v lásce s chudým Janem. V Zakletém pírku se pokusí nejen prince Vítka donutit k svatbě, ale usiluje i o život samotné Aninky. „Moc si toho vážím, protože Zdeněk je jedním z mých nejoblíbenějších režisérů, je s ním neuvěřitelná pohoda na place, všechno dokáže vysvětlit v klidu a pracovat s ním je opravdu radost,“ říká herečka. „Moje postava je čarodějnice, která se proměňuje v princeznu, takže mám ve filmu kousek z obojího, ale vždycky jsem v pohádkách hrála hodné holky a tohle je opravdu záporná role, “ dodává s úsměvem mladá herečka.

 

 

Dana Syslová – čarodějnice

„Představte si, že jsem se Zdeňkem Troškou točila jeho první film – Bota jménem Melichar, tenkrát jsem hrála maminku hlavního hrdiny, a mezi tím uplynulo snad celé století, než jsem se s ním mohla setkat podruhé v téhle pohádce jako čarodějnice,“ vzpomíná herečka Dana Syslová. „Ve filmu začínám jako laskavá babička, která se nakonec promění v tuhletu zrůdu,“ ukazuje herečka svůj bohatý a zlověstný kostým. Jako pro herečka nevidí ve vytváření civilní postavy a té pohádkové zásadní rozdíl. „V pohádce asi musíte trochu víc přidat, ale vždycky v tom musí zůstat pravda, ať už máte na sobě takovýto kostým nebo civilní šaty. Pravda je nejzákladnější,“ vysvětluje česká herecká legenda Dana Syslová.

 

Mladý hrabě Jaromír – Marek Lambora

„Natáčení se Zdeňkem Troškou je pohodové, klidné a udělá se dost práce, což je pro mě jako pro herce příjemné,“ shrnuje své zážitky z natáčení Marek Lambora, který si  získal přízeň diváků díky seriálu Černé vdovy nebo v pořadu Tvoje tvář má známý hlas. „Mladý hrabě je začarovaný, nemá sílu, energii, ale naštěstí mu do cesty přijde hlavní postava, Aninka, která ho vlastně zachrání,“ představuje herec svoji postavu.

 

 

Hraběnka – Andrea Hoffmannová, Hrabě – Martin Stránský

„Se Zdeňkem Troškou jsem spolupracovala již dvakrát, ve Strašidlech jsem měla malou roli, takže jsme se vlastně jenom seznámili, ale před dvěma lety jsme spolu točili Čertoviny a bylo to úplně skvělé. A na Zakletém pírku byl vlastně skoro stejný štáb jako tehdy, takže zase to bylo velmi příjemné natáčení,“ vypráví Andrea Hoffmannová. „Pohádkové postavy se musí přiblížit dětem, a tedy se musí z mého pohledu ´víc hrát´, aby byly malebnější,“ dodává herečka.

 „Se Zdeňkem Troškou jsem se vždycky chtěl pracovně potkat, protože speciálně jeho pohádky mě opravdu baví, takže jsem se těšil, že to konečně dopadlo,“ říká Martin Stránský. „Jsem hrabě, mám krásnou ženu, ale bohužel i synka, který je zakletý, ale naštěstí bude vysvobozený,“ dodává herec.