Horečky fest 2019 nabídne skvělý program pro všechny generace

Tata Bojs, Aneta Langerová, Arakain, Petr Rezek, Cocotte Minute, Olga Lounová, Martin Harich, Separ, ale třeba také Jaroslav Dušek. Takhle vypadá část seznamu účinkujících, kteří přijedou v sobotu 13. července 2019 na devátý ročník Festivalu Horečky fest.

Mnohožánrový, rodinný festival postupem let získává na stále větší oblibě. Krásné prostředí přírodního amfiteátru na Horečkách a rekovické louky na pomezí Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic, kvalitní dramaturgie i sympatické vstupné lákají tradičně na Horečky všechny generace. I letos organizátoři chystají několik novinek, které by měly návštěvníkům akce co nejvíce zpříjemnit festivalový den. A samozřejmě i letos pořadatelé udělí festivalovou cenu za přínos hudbě. Tu získá česká legenda trampské a country písně Ivan Mládek.

Obsáhnout široký záběr publika vyžaduje pro dramaturgii festivalu každý rok velkou výzvu. „Je to pokaždé boj. Festivalů je mnoho a účinkující už nyní domlouváme s dvouletým předstihem. Faktem je, že v případě známých jmen je to rok od roku těžší. Proto se v budoucnu chceme stále více zaměřovat na kvalitní, méně známé kapely a performery, kterým vystupování na zavedených akcích typu našeho festivalu může pomoci dostat se do širšího povědomí,“ popisuje přípravy ředitel festivalu Marian Žárský. Na nové, začínající, anebo méně známé kapely ostatně organizátoři myslí už od založení festivalu. Těm bude i letos patřit jedno z festivalových pódií u lesní restaurace Rekovice. Návštěvníci si také užijí taneční hudbu v podání několika DJ´s a MC v taneční stodole. Velkou novinkou devátého Horečky festu bude stanové šapitó na louce u Zvoničky strážkyně Beskyd. Pod stanovou střechou budou probíhat divadla pro děti, hudební workshopy a v osm večer vystoupí hlavní host této pohodové scény Jarda Dušek. Lenka Křesálková z frenštátského kulturního střediska popisuje hlavní dramaturgii programu: „Hlavní festivalový program poběží jako každý rok na dvou velkých pódiích Siemens Stage v Amfiteátru a Continental stage na rekovické louce. Kyvadlové střídání koncertů na těchto pódiích umožňuje návštěvníkům našeho festivalu být u všeho, co je zajímá. Jsme žánrově opravdu velmi pestří. Letos tu bude k slyšení alternativa, jazz, rock, pop, world music, metal anebo folk.“ Zbyněk Gerlich z festivalové produkce je ještě konkrétnější: „Já osobně se moc těším na „Tatáče“ (Tata Bojs), to bude pecka. Jejich požadavky na zvuk a světla jsou velké, ale vůbec nepochybuju o tom, že výsledek bude famózní. Myslím, že skvělá bude i skočná balkánem říznutá parta Mr. Loco, slovenský raper Separ, anebo metalová legenda, kapela Arakain. Nezapomněli jsme ani na mladší publikum a populární hudbu. Tu na letošním Horečky festu zastoupí například Martin Harich anebo Olga Lounová.“ Festivalovou cenu za celoživotní přínos hudbě letos předají organizátoři legendě české country a trampské hudby Ivanu Mládkovi, který se svým Banjo Bandem vystoupí o půl šesté večer v Amfiteátru na Siemens stage. „V minulosti obdržely cenu v podobě maxiláhve hruškovice v ručně vyřezávaném dřevěném stojanu od řezbáře Radka Zdražila kapely Mňága a Ždorp anebo Buty. Loni to byl bigbeatový matador Karel Kahovec no a letos to bude Ivan Mládek. Podívejte se, jeho písně hraje v současnosti už i Metallica, takže naše volba byla jasná,“ popisuje Marian Žárský.   

Doprovodný festivalový program se už tradičně zaměří především na rodiny s dětmi. Vedle divadel slibují organizátoři velmi oblíbené slaňování z věže skokanského můstku, zajímavé hudební workshopy nebo festivalovou čajovnu. Prodej vstupenek na Horečky fest 2019 bude zahájen v druhé polovině února v síti Ticket Art. Cena vstupenky v předprodeji je 300 Kč na místě v den konání akce 350 Kč.