Film PIARGY vypráví o lásce, vášni, naději, hříchu a absolutním trestu

Nový film Piargy režiséra Ivo Trajkova bude mít v kinech premiéru 5. ledna a nyní se představuje pomocí upoutávky a filmového plakátu. V hlavních rolích diváci uvidí Judit Bárdos, Attilu Mokose, Lucii Klein Svobodu a Daniela Fischera.

Film Piargy

Piargy vypráví příběh mladé, krásné a chudé Juliši (Judit Bárdos), která se provdá za syna nejbohatšího statkáře. Ocitá se tak v rodině, kde vládnou velmi tvrdá pravidla. Nejen, že musí čelit nepříjemnému tlaku tchýně, ale nedokáže se ani ubránit násilným svodům tchána. Juliša se přesto do manželova otce zamiluje a vzniká tak podivný milostný trojúhelník. Zakázané tajemství však nezůstává dlouho utajené a všichni z něj zatouží vytěžit nějaký prospěch. Julišina sestra, lidé v obci a dokonce i vesnický kněz. Vesnice Piargy tak žije hříšným životem, dokud jedné masopustní noci úplně nezmizí. Jako by ji čerti odnesli s lidmi, domy i zvířaty. Naplňuje se proroctví staré místní vědmy Uly o příchodu Antikrista a krutém trestu? Piargy jsou tak symbolem novodobé Sodomy a Gomory.

 

„Film Piargy má v sobě mnoho vrstev, a ty ukazuje prostřednictvím jednoduchých lidí. Často tragicky, v některých momentech i komicky. Většina z nás chce žít správně a zapadnout do společnosti, ale může se stát, že podlehneme podivné vášni a pak je velmi obtížné dostat se z toho ven, zůstat čistý a bez výčitek svědomí žít dál,“ dodává představitelka hlavní hrdinky Judit Bárdos.

Natáčení filmu

Film Piargy vznikl na základě novely Františka Švantnera a jeho natáčení se protáhlo i vinou covidu na osm let. Nejvíce filmových scén bylo natočeno v martinském skanzenu, Banské Štiavnici, Bratislavě, ale natáčelo se také Sitně, Lozornu, Starých Horách, Rybôm u Banské Bystrice a v České Třebíči. Bylo použito několik trikových efektů. Jedním z největších je padající lavina, kterou se ve skutečnosti ani na třikrát nepodařilo odpálit, a tak museli tvůrci nalézt náhradní řešení.

Do kin bude film Piargy uveden s českými titulky, protože v řadě scén postavy mluví výrazným nářečím a nemusí být pro diváky snadné porozumět všem dialogům.

Více informací naleznete ZDE