Film Ireny Pavláskové Vánoční příběh potěší celou rodinu

Vánoční příběh je komedie režisérky a scenáristky Ireny Pavláskové, v níž se setkává celá plejáda hereckých hvězd. Příběh se odehrává během Štědrého dne, kdy se hrdinové potkávají s rodinnými příslušníky, ale i zcela náhodně s lidmi, kteří jim ovlivní život. Společně pak prožijí, občas i neplánovaně, neuvěřitelnou vánoční jízdu.

Vánoční příběh

Karla Rodena coby barvitou postavu poněkud prostořekého politika čeká den plný „pravdy“, a jeho matku Jiřinu Bohdalovou, šaramantní herečku, příjezd jejího francouzského přítele. Politikův šéf v podání Hynka Čermáka a jeho žena Jana Plodková se ocitnou v bizarní situaci, která hrozí krachem manželství. Jaroslav Plesl jako sympatický kněz potká Mášu Málkovou coby tajemnou Dianu, a mladá rozhlasová technička alias Anna Fialová jistým nedopatřením spustí lavinu nečekaných událostí, kterou napraví až setkání s mladým doktorem Vladimírem Polívkou. Své zajímavé příběhy si ve filmu prožijí i postavy Václava Neužila, Sáry Sandevy, Jana Nedbala, Jitky Sedláčkové, Pavla Kříže či Pavly Beretové. Ojedinělým tento film činí i role, kterou ztvárnil francouzský herec Pierre Richard, nebo to, že se poprvé po třiceti letech postavilo před kameru v komediální poloze legendární duo Jiří Lábus a Oldřich Kaiser

Irena Pavlásková – režisérka, scénáristka

Proč zrovna Vánoční příběh? Co se vám na něm líbí?

Když jsem původně od producentů dostala nabídku na vánoční komedii, tak jsem byla trochu překvapená. Ale čím víc jsme o námětu mluvili, tím víc bylo jasné, že se úplně shodneme na jeho pojetí. Chtěli jsme plnokrevný příběh s obsahem, se zajímavými hrdiny a nečekanými událostmi. Žádnou přeslazenou limonádu, ale originální příběh, který pravdivě, byť s nadsázkou a v zábavné formě, odráží celou škálu vánočních emocí.

Co tedy můžeme očekávat?

Vysněný čas lásky, pohody, klidu a míru bývá mnohdy narušen různými karamboly a turbulentními situacemi, které je potřeba zažehnat. Takže i naši filmoví hrdinové si zažijí pár kotrmelců, ale dospějí ke šťastnému konci a vyřešení nástrah. Myslím, že to pro naše postavy budou Vánoce nevšední a nezapomenutelné a doufám, že i diváci si je užijí naplno.

Jak složité bylo najít to správné obsazení?

Obsazení máme opravdu krásné, jsou to všechno výteční herci. S většinou z nich jsem už spolupracovala, s některými jsme se viděli poprvé, ale všechno to byla úžasná spolupráce. Každá z postav má co hrát, každá má svůj samostatný příběh a prostor, na kterém může ukázat svou škálu emocí. Scénář jsme psali skoro dva roky, ale hrdinové se mi začali promítat v hlavě velmi záhy. Myslela jsem samozřejmě na Karla Rodena, který mi hraje už v šestém filmu a kterému jsem nabídla roli prostořekého politika. I postavu jeho maminky jsem psala pro Jiřinku Bohdalovou. Stejně jako jsem chtěla před kameru po čase znovu dostatdvojici Jiří Lábus a Oldřich Kaiser.

S Karlem Rodenem jste pracovala už na svém filmu Čas sluhů v roce 1989…

Ano, Karlovi Rodenovi jsem v Čase sluhů dala jeho první hlavní roli. Byl to také můj debut a sklidili jsme s ním neuvěřitelný úspěch. Za což jsem dodnes osudu vděčná. S Karlem se známe velmi dobře a myslím, že cítím, která herecká poloha mu sedí, i když on je dobrý ve všem. Myslím, že si užívá i komediální nebo nějak stylizované polohy,ačkoliv je často obsazovaný spíš do rolí temných introvertů. I proto si myslím, že naše role, která je kombinací vážnějších, hravých a zábavných poloh, ho bavila.

Film překypuje známými tvářemi a krásnými lokacemi, bylo jednoduché udržet všechno a všechny pohromadě tak, aby to fungovalo jako celek?

Máme pět hlavních vyprávěcích linií a několik hrdinů. Každý má svůj prostor a své zázemí, takže z toho vyplývaly i lokace. Dostali jsme se tak na zasněžené hory, do různých bytů, do kostela, do rádia, na vánoční trhy… Ty jsme si ovšem museli obstarat jen pro natáčení sami, protože jsme točili v době lockdownu a trhy byly zakázané. Pro mě bylo úplné novum natáčení právě na horách, neuměla jsem si představit, jak tu zimu vydržím. Prvně v životě jsem totiž točila celý den venku v mraze. Pořídila jsem si pravé termoprádlo, navlékla se do neuvěřitelného množství vrstev a pochopila jsem, že jsem celý život mrzla jen proto, že jsem se špatně oblékala. (smích)

Dnes už mluvíme o hotovém filmu. Kdo by jej měl podle vás vidět? Kdo se u něj zaručeně pobaví?

Já myslím, že je to film pro úplně všechny diváky napříč generacemi a zaměřením.

Zdroj a foto: Europeana

 

Více informací naleznete ZDE