Do Olomouce dorazili lidoopové, festival Sculpture Line opět oživuje město

Další umělecká díla pod širým nebem ozdobí v letošní sezoně Olomouc. Do exteriéru tentokrát přicházejí sochy lidoopů autora Liu Ruowang nazvané Original Sin. Nově instalované sochy jsou součástí sochařského festivalu Sculpture Line, jehož záměrem je obohatit veřejný prostor a nabídnout nový pohled.

Dvě bronzové sochy o úctyhodné výšce tří a půl metru odedneška oživují prostor při vstupu do Rudolfovy aleje z Havlíčkovy ulice. Symbolizují návrat k přírodě a nevinnosti.

„Volbou lokace či trasy objeví návštěvník další souvislosti místa, času a uměleckého díla. Sculpture Line i letos pokračuje v tradici toho nejlepšího z minulých ročníků, kdy se nám sochařskou linkou podařilo propojit celou řadu měst po celé republice,“ uvedl zakladatel a ředitel festivalu Ondřej Škarka. Prozradil zároveň, že do Olomouce se zanedlouho vrátí i oblíbená žlutá Chobotnice autora Viktora Paluše, která znovu zkrášlí jezírko ve Smetanových sadech, a ještě letos oživí olomoucký veřejný prostor i dvě kovová piana.

Sculpture Line

 

„Aktuálně instalované sochy lidoopů, Stvůra Jana Dostála v Rudolfově aleji a Chobotnice, jejíž instalace nás čeká na konci června, vytvoří unikátní uměleckou linii, kterou mohou obdivovat Olomoučané i návštěvníci města při procházkách parkem. Všechny aktuální i plánované instalace budou v Olomouci k vidění do konce října,“ objasnil Radim Schubert, vedoucí oddělení kultury magistrátu.

V loňském roce exteriér ve městě ozdobily instalace železné Nohy, závěsné Euforie a sochy s názvem Jedna z velkých hlaviček.

Sculpture Line

umisťuje současná sochařská díla do veřejného prostoru tak, aby do něj vnesla nové emoce, dala mu novou tvář, naznačila nové příběhy. V uplynulých ročnících festivalu zaujala napříč republikou například variace na Buddhovu sochu na ruzyňském letišti, instalace současného britského sochaře, držitele Turnerovy ceny, Tonyho Cragga či sochy nestora českého sochařství Olbrama Zoubka.

 

Foto: Blanka Martinovská