Do galerie s mobilní aplikací: Nová Bold Gallery zve na obrazy a virtuální realitu v Božské komedii Radky Bodzewicz

Ve čtvrtek 28. května se poprvé otevřou dveře návštěvníkům nové Bold Gallery v Holešovicích. Na scénu pražského kulturního života vstupuje doposud největší autorskou výstavou výtvarnice Radky Bodzewicz.

Renomovaný galerista a majitel aukčního domu Arcimboldo Oldřich Hejtmánek s Bold Gallery posunuje těžiště svých aktivit k aktuálnímu umění tím nejlepším možným způsobem: autorka patří k nejoriginálnějším osobnostem mladé generace. Ke skvěle zvládnutým tradičnějším výtvarným technikám přidala nyní Radka Bodzewicz výsledky více než roční systematické práce s unikátní aplikací Artivive umožňující divákům rozšířit zážitek z uměleckého díla do další dimenze. Speciálně pro nový prostor připravila výstavu motivovanou Danteho Božskou komedií. „Témata, kterým se Božská komedie věnuje, směřují vyloženě k člověku a jeho chování od nepaměti. Ani do budoucna se na tom podle mě nic nezmění,“ říká mladá umělkyně a dodává: „Všechny kategorie, které Dante sepsal, jsou dodnes platné a týkají se přímo podstaty člověka.“ Cestu skrze tři základní etapy posmrtného bytí – Peklo, Očistec a Ráj, chápe ale absolventka pražské akademie jako emotivní nebo psychický stav a vztahuje ji k dnešní každodennosti.

 

Autorka dokáže silná témata historie i současnosti uchopit mnohovrstevnatě, srozumitelně a geniálně je začlenit do fyzického výtvarného díla pomocí prvků virtuální reality. S aplikací Artivive, kterou si návštěvníci bezplatně předem mohou stáhnout, vstoupí do dalších rozměrů vystaveného díla. „Asi před rokem jsem začala přemýšlet, jak vytvářet digitální výstavu. Na začátku byly pokusy o vlastní aplikaci prodloužené reality,“ říká Radka Bodzewicz a upřesňuje: „Až později jsem objevila aplikaci Artivive a ta nabídla univerzální řešení. Divák používá vlastní telefon, který se stává jeho třetím okem.“ Jak aplikace funguje zjistíte ve video pozvánce na https://bit.ly/2yBsqMc. Projekt doprovází interaktivní katalog s textem kurátora výstavy Radka Wohlmutha.

 

Výstavu zahajující činnost Bold Gallery na adrese U Měšťanského pivovaru 6a v Praze 7 je možné navštívit do 4. července. Více informací na www.boldgallery.art a www.facebook.com/boldgalleryprague/. Aplikaci Artivive lze bezplatně stáhnout na www.artivive.com.