Divadlo F. X. Šaldy má hned dvě nominace na Ceny Thálie. Boduje v kategorii Opera.

Mimořádné kvality liberecké opery ocenila Herecká asociace. V úterý 10. září uveřejnila v Národním divadle užší nominace na Ceny Thálie. Hned dva ze tří nominovaných v kategorii Opera jsou členové souboru Divadla F. X. Šaldy: Ondřej Koplík a Csaba Kotlár. Slavnostní vyhlášení se uskuteční 5. října v Národním divadle.

Ondřeje Koplíka ocenili kritici za roli Dona Ramira v opeře Popelka (La Cenerentola) od Gioacchina Rossiniho. „Podal vskutku rossiniovský pěvecký výkon: bravurními koloraturami, perfektní srozumitelností slova a pravým italským briem se v tomto oboru řadí po bok prvořadých pěvců,“ zhodnotila jeho výkon kritika.

 

Csaba Kotlár zaujal porotu v roli Ducha Vergilia a Vévody v dílech Sergeje Rachmaninova Francesca da Rimini a Lakomý rytíř. „Kotlárovi se podařilo integrovat znuděnou nadřazenost a flegmatickou povýšenost obou mužů i do dramatického pěveckého výrazu, který Rachmaninovova hudba vyžaduje,“ píší kritici. Třetím nominovaným za mužský výkon v opeře je Jiří Sulženko za roli v Triptychu Giacoma Pucciniho v Národním divadle moravskoslezském. I jeho mohou liberečtí diváci vídat na prknech Šaldova divadla jako hosta v inscenaci Popelka (La Cenerentola).

Csaba Kotlár, foto Michaela Škvrňáková

Aktuální ročník Cen Thálie se letos vyhlašuje na podzim a přibyla kategorie Alternativní a loutkové divadlo. Slavnostní vyhlášení se koná 5. října 2019 v historické budově Národního divadla v Praze od 20.00 hodin. Přímý přenos z udílení cen mohou diváci sledovat na České televizi. Laureáti obdrží skleněné plastiky, které podle výtvarného návrhu architekta Bořka Šípka vytvořili skláři z hutě AJETO v Lindavě u Nového Boru.