Desátý ročník festivalu Severský filmový podzim

Severský filmový klub slaví malé výročí, již podesáté pořádá přehlídku kinematografie skandinávských a pobaltských zemí. Přináší atraktivní snímky z Norska, Švédska, Dánska, Finska, Islandu a Litvy.

Slavnostní zahájení festivalu 14. 11. 2019 v kině Lucerna bude spojeno s projekcí komorního dramatu Byl tady Saša. Snímek popisuje manželský pár, který sní o adopci dokonalé holčičky. Dokážou se ale postarat o dvanáctiletého problémového chlapce? Úvod k filmu zajistí herečka Gabija Siurbyte a režisér Ernestas Jankauskas.

Dánská režisérka Frederikke Aspöck představí v české premiéře komedii Falešně, absurdně humorný příběh o odsouzeném zpronevěřiteli peněz, kterého osud vehnal do vězeňského pěveckého sboru.

Producent Alexander Brondsted a režisér Antonio Tublén se po pěti letech vrací do Prahy, kde uvedou švédskou černou drama komedii ZOO. Vtipné pojetí zombie apokalypsy donutí mladý pár před rozvodem držet pospolu.

černá drama komedie ZOO

Novinkou je zařazení arktických filmů. Nejvíce na sebe upozorňují snímky norského režiséra sámského původu Nilse Gaupa Stopař a Vzpoura v Kautokeinu.