Chebský Masopust 2018

V Chebu se vydá letošní masopust . Průvod se vydá na svoji cestu historickou částí města v sobotu 10. února. Přijďte se pobavit s veselým průvodem masek. 

Čím bude masek více, tím bude průvod pestřejší a veselejší. A téma pro letošní masku? Letošní chebský masopust bude patřit šašků, kašparům, kašpárkům a hlavně tradičním masopustním maskám. Fantazii se meze nekladou.

Sraz všech účastníků letošního masopustního průvodu je naplánován, jako každoročně, ve 13.45 u Západočeského divadla v Chebu. Na svoji cestu městem se průvod vydá ve 14.00. Od divadla půjde ulicí Obrněné brigády, Valdštejnovou ul. do Májové ul., pak třídou Svobody na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, do Březinovy ul., Dlouhou ulicí do ul. Jateční a zpět na náměstí, kde se zastaví před radnicí. Při své cestě neporuší masky nepsané zákony masopustního veselí a před radnicí si vyžádají od představitelů města pro svoji další cestu souhlas k průchodu přes náměstí. Za to, že ctí stará pravidla, dostane se účastníkům průvodu odměny v podobě masopustních koblih.


Masopust (lidově ostatky, fašank, morav. voračky, voráčí, končiny či obecně karneval) je třídenní svátek,jakož i slavnostní období mezi Vánocemi a postní dobou. Zatímco jeho počátek, který nastává po svátku Tří králů (6. ledna), má pevné datum, tak jeho konec na Popeleční středu je závislý na datu Velikonoc a končí tak v rozmezí od poloviny února do počátku března. Masopustní zvyky mají zřejmě původ v předkřesťanských slovanských oslavách konce zimy. Podobně se slaví i v jiných slovanských zemích, třeba v Rusku se tento svátek nazývá maslenica a figurují v něm i některé podobné postavy jako v českém masopustu, například kobyla nebo medvěd. Jiný výklad původu masopustu vychází z římského náboženství, které s předjařím spojovalo vegetační a plodnostní božstva, jako je Bakchus.

V původním smyslu jde o „opuštění masa“ (slovo karneval pochází nejspíš z italského carne levare, „dát pryč maso“). Masopust pak představoval období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj probíhaly taneční zábavy, zabijačky a také svatby. Vrcholí posledním čtvrtkem tohoto období, zvaným Tučný čtvrtek, spojeným se zabijačkou a hostinou. Poslední tři dny, tedy o masopustní neděli, v pondělí a úterý, které jsou zvány ostatky,[3] končiny, fašank či přímo masopust, se konají různé rituální úkony, průvod masek, scénické výstupy a končí taneční zábavou.

wikipedia.org




Foto: Muzeum Cheb, Masopustní průvod městem 2017

K masopustnímu obveselení bude po celé sobotní odpoledne v mázhausu muzea vyhrávat kapela Kartáč. Na všechny, kteří přijdou, budou v nádvoří a v mázhausu muzea čekat dobroty masopustních hodů: koláče, koblihy, perníky, něco ze zabíjačkových hodů a nápoje všeho druhu. Pro malé i velké účastníky masopustního průvodu je pak kolem 15:30 připravena pohádka V korunách stromů v podání Divadla Letadlo.

Plakát pořadatele

Více informací naleznete ZDE