Ceny Anděl 2018 a novinky

Ceny Anděl procházejí největší proměnou v historii. Tradiční sochy Andělů od Jaroslava Róny, které oceňují nejlepší hudební počiny uplynulého roku, naleznou své majitele 20. března 2018.

Předávat se budou na slavnostním ceremoniálu v pražském Foru Karlín a v přímém přenosu jej bude vysílat ČT1. Ceny udělí nově sestavená Česká hudební akademie. O různých změnách v udílení cen Anděl se mluví skoro každý rok, tentokrát ale půjde v jejich historii skutečně o nejrazantnější inovaci.

 

 
Ceny Anděl výsledky
ročník
Album Zpěvák Zpěvačka Skupina Objev
2017 J.A.R. – Eskalace dobra David Stypka Debbi J.A.R. Mirai
2016 Lenny – Hearts Thom Artway Lenny Jelen Thom Artway
2015 David Koller – ČeskosLOVEnsko David Koller Klara. Kryštof Barbora Poláková
2014 Aneta Langerová – Na radosti Michal Hrůze Aneta Langerová Chinaski Jelen
2013 Bratři Orffové – Šero Dan Bárta Lenka Dusilová Bratři Orffové Lenny
2012 Kryštof – Inzerát Vojtěch Dyk Aneta Langerová Kryštof Zrní
2011 Tomáš Klus – Racek Tomáš Klus Lenka Dusilová Mandrage Goodfellas
2010 Nightwork – Tepláky David Koller Lucie Bílá Nightwork Republic of two



Booking.com

Vladimír Merta je novým členem Síně slávy! , foto : facebook : Anděl

Česká hudební akademie

Členy české hudební akademie jsou zástupci hudebních novinářů, hudebních, televizních i internetových dramaturgů, koncertních a festivalových promotérů, producentů a dalších profesionálů a výrazných osobností tuzemské hudební scény. Nově budou o vítězích rozhodovat také hudebníci, kteří již dříve Cenu Anděl získali v některé z hlavních kategorií. Předsedou Rady České hudební akademie je hudební publicista Honza Vedral. Členy akademie jsou dále zpěvák Miro Žbirka, producent Jan P. Muchow, publicista a rádiový dramaturg Josef Vlček a televizní producent Jan Potměšil z České televize a zástupci pořadatelů.

Ceny Anděl

Nového pojetí se dočkají někdejší Žánrové ceny Anděl, které se již nebudou oddělovat a oceňovat pouze „malými“ replikami Andělů. Dosavadních 10 kategorií bylo sloučeno do čtyř, jimiž jsou Alternativa, Elektronika, Folk a Jazz. Žánrové ceny budou předány přímo během slavnostního ceremoniálu ve Foru Karlín. Nebude se už udílet kategorie zpěvák a zpěvačka ale nové kategorie Sólový interpret a Sólová interpretka. Oddělí se tak sóloví umělci od zpěváků a zpěvaček v čele hudebních skupin. „Chceme ceny Anděl zlepšit, aby co nejlépe vypovídaly o stavu české hudební scény, měly respekt mezi muzikanty a byly atraktivnější i pro televizní diváky. Snažili jsme se Anděly přiblížit současnému hudebnímu vnímání, vtáhnout do rozhodování o podobě cen i jejích držitelích samotné muzikanty. A v nominacích se skutečně objevuje i řada nových jmen, o kterých bylo loni slyšet v tuzemském hlavním proudu i mimo něj,“ představuje nominace předseda rady České hudební akademie Honza Vedral. Ceny Anděl vyhlašuje a hlasování v hlavních i žánrových kategoriích organizuje přímo ČNS IFPI (Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu).



Hlasování a produkce

„ Hlasování v obou kolech podléhá dozoru notáře,“ uvádí ředitelka ČNS IFPI Petra Žikovská. O produkci se po loňském komorně pojatém, ale úspěšném ročníku znovu stará společnost Luff Production, s. r. o., která si klade za cíl vrátit nejprestižnějšímu českému ocenění v oblasti populární hudby pozornost hudebníků, jejich branže i veřejnosti. Tomu bude odpovídat i letošní podoba Andělů a vyhlášení vítězů. „Zatímco hlavní ceremoniál se bude odehrávat přímo v prostorách Fora Karlín, na venkovním podiu, přístupném široké veřejnosti, vystoupí celá řada hudebníků,“ představuje jedno z oživení letošního ročníku Lucka Hájková ze společnosti Luff Production, která je organizátorem cen. „Jména vystupujících na samotném andělském ceremoniálu i na venkovním podiu jsou stále ve finálním jednání, ale nabídneme divákům a návštěvníkům stejně jako vloni průřez hudebním děním loňského roku a zajímavá hudební spojení,“ dodala. Konkrétní hudební čísla, moderátora večera a další chystané detaily budeme odhalovat postupně na webu a sociálních sítích,“ dodávají pořadatelé. Ceny Anděl uděluje každoročně od roku 1991 hudební akademie. Od roku 1995 se realizují pod záštitou ČNS IFPI a od roku 1997 je symbolizuje soška anděla se šalmají od sochaře Jaroslava Róny.

 

NOMINACE – CENY ČESKÉ HUDEBNÍ AKADEMIE – ANDĚL 2017

ALBUM
J.A.R. – ESKALACE DOBRA
MIRAI – KONNICHIWA
DAVID STYPKA – NEBOJ

SKLADBA
J.A.R. – ZHUBLAS
MIRAI – KDYŽ NEMŮŽEŠ, TAK PŘIDEJ
DAVID STYPKA A EWA FARNA – DOBRÉ RÁNO, MILÁ

SKUPINA
J.A.R. – ESKALACE DOBRA
MIRAI – KONNICHIWA
MYDY RABYCAD – M.Y.D.Y

SÓLOVÁ INTERPRETKA

ANNA K – SVĚTLO
DEBBI – BREAK
RADŮZA – STUDNA V POUŠTI

SÓLOVÝ INTERPRET
MICHAL HRŮZA – SÁM SE SEBOU
KAPITÁN DEMO – BEZ KLOBOUKU BOSS
DAVID STYPKA – NEBOJ

OBJEV
MIRAI – KONNICHIWA
MYDY RABYCAD – M.Y.D.Y
POKÁČ – VLASY

VIDEOKLIP
J.A.R. – ZHUBLAS
KAPITÁN DEMO – TRENDSETTER
BARBORA POLÁKOVÁ – PO VÁLCE

ALTERNATIVA
COLD COLD NIGHTS – (THE) LAST SUMMER
INSANIA – … NA POČÁTKU BYL SPAM
KALLE – SAFFRON HILLS
PACINO – PŮL LITRU ZEMĚ
WILD TIDES – SBOHEM A ŠÁTEČEK

FOLK
BERÁNCI A VLCI – BERÁNCI A VLCI
CERMAQUE – NEBOJ
RENDEZ-FOU – MINIATURY
DAGMAR VOŇKOVÁ – HOSTINA
WOLF LOST IN THE POEM – NEPŘIPOUTANÝ

JAZZ
ŠTĚPÁNKA BALCAROVÁ – LIFE AND HAPPINESS OF JULIAN TUWIM
BEATA HLAVENKOVÁ – BETHLEHEM
JAROMÍR HONZÁK – EARLY MUSIC
TOMÁŠ LIŠKA – INVISIBLE FACES
LUBOŠ SOUKUP QUARTET FEATURING LIONEL LOUEKE – ZEMĚ

ELEKTRONIKA
ENCHANTED LANDS – FEED GOALS
FIORDMOSS – KINGDOM COME
HRTL – YELLOW MELLOW
LOGIC – ZHORA VYPADÁ VŠECHNO LÍP
OPAK DISSU – TAPE 2

 

Jaromír a Věra Hamplovi Foto: archiv Cen Anděl