Cena Arnošta Lustiga


    Cenu založila v roce 2011 Česko-izraelská smíšená obchodní komora v rámci podpory odkazu Arnošta Lustiga, spisovatele světového formátu, významného představitele českého společenského života a dlouholetého čestného člena Česko-izraelské smíšené obchodní komory.

Cena Arnošta Lustiga

Cena se každoročně uděluje jednomu z žijících českých občanů, který se obdobným způsobem jako Arnošt Lustig příkladně zasloužil o udržení a rozvoj celospolečenských hodnot, jakými jsou zejména odvaha a statečnost, lidskost a spravedlnost. Laureáta každoročně volí Výbor Ceny Arnošta Lustiga složený ze 14 osobností české kultury, politiky a vědy. Cenu předal premiér v demisi Andrej Babiš, za přítomnosti primátorky Adriany Krnáčové a předsedy výboru ceny kardiochirurga prof. Jana Pirka.  Ceremoniálu se zúčastnili také sestra Arnošta Lustiga Hana Hnátová, ministr zahraničí Martin Stropnický, izraelský velvyslanec Daniel Meron a další osobnosti. „Dovolte, abych vám vyjádřil hlubokou úctu a poděkoval vám za váš přínos českému národu,“ uvedl Andrej Babiš při slavnostním ceremoniálu v sídle pražské primátorky Zvláště ocenil odvahu Rausnitze bojovat za svobodu a demokracii a také jeho podnikatelské úspěchy.

   „Ve svém mládí pro republiku nasadil život. V USA se všemu naučil a dosáhl velkého úspěchu, aby se pak po roce 1989 vrátil do své rodné země a zachránil zde celý průmyslový obor. Paulu Rausnitzovi patří úcta a vděčnost naší země. Je velkým příkladem,“ dodal prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory Pavel Smutný, který je jedním ze zakladatelů ocenění.    

  Letošní laureát  

    Paul Rausnitz se narodil 9. března 1928 v Jablonci nad Nisou jako nejmladší ze tří synů lékaře a obchodnice s bižuterií. Roku 1939 rodina kvůli židovskému původu opustila republiku. Původně chtěli odjet do USA, přes Polsko se ale nakonec za dramatických okolností dostali až do Sovětského svazu. Do Československa se Rausnitz vrátil jako voják československé armády, do které vstoupil s bratry i rodiči ve svých 14 letech v Buzuluku. Republiku osvobozoval v 17 letech. Poměry v Sovětském svazu mu ale napověděly, že jeho rodnou vlast nečeká nic dobrého, a rok po konci války utekl s rodinou do Spojených států, kde s bratry založil společnost WEPRA (podle jmen sourozenců Walter, Egon a Paul Rausnitzovi). Nejprve dováželi do USA českou bižuterii a poté, co jim komunisté zkonfiskovali jablonecký majetek, začali spolupracovat se světoznámou klenotnickou firmou Swarovski. Pozoruhodnou souvislostí je, že Daniel Swarovski se také narodil na Jablonecku.  V roce 1946 v obavách před nastupujícím komunistickým režimem s rodinou odešel znovu do zahraničí, kde zůstal až do pádu totality v roce 1989. V USA s bratry založil rodinnou firmu WEPRA, která nejprve dovážela bižuterii z Jablonce, poté například spolupracovala i s firmou Swarovski.  Po návratu do Československa v roce 1989 odkoupil akcie přerovské společnosti Meopta.        

Přerovský Baťa    

   Svými investicemi do nových technologií zachránil upadající Meoptu. Postupně z ní vybudoval prosperujícího výrobce sportovních dalekohledů a puškohledů. Dnes vyrábí třeba optiku i pro české biatlonisty. Do produkce patří také zaměřovače, přístroje pro noční vidění nebo optické systémy pro tanky a obrněná vozidla. Značnou část sortimentu tvoří dodávky pro digitální projekce a polovodičový průmysl. V současnosti firma vyváží výrobky do více než 50 zemí, hlavně na trhy Evropské unie, USA a Izraele. Podnik s 2300 zaměstnanci zároveň patří mezi největší zaměstnavatele v regionu, Rausnitz je stále aktivním majitelem, který se podílí na strategickém rozhodování. Nejen kvůli záchraně přerovské Meopty se Rausnitzovi přezdívá „přerovský Baťa“. Kromě podnikání se aktivně věnuje Československé obci legionářské.

  Vyznamenání 

  V roce 2008 získal ocenění českého ministerstva zahraničí Gratias Agit. Dne 28. října 2013 přijal pan Rausnitz z rukou prezidenta republiky Miloše Zemana Medaili Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské III. stupně.                                                                                                   

Čestný občan 

    Působení Paula Rausnitze ocenili také zastupitelé Přerova, kteří mu předali dekret o čestném občanství. Podnikatel si pro něj přiletěl z USA, kde střídavě pobývá. „Teď jsem občanem dvakrát. Jsem normální český občan a přerovský český občan. Dělá mi to radost. Narodil jsem se s Českem a umřu s Českem, ale umřu s dvěma občanstvími. Jsem na to hrdý. Doufám, že je obě ještě několik let využiju,“ řekl Rausnitz.

Jaromír a Věra Hamplovi