Bumblebee

Charlie je obyčejná osmnáctiletá holka, která právě k narozeninám dostala své první auto. Jenže ten žlutý „Brouk“ není obyčejná ojetina, ale Bumblebee, který se v téhle podobě ukrývá nejen před lidmi, ale i ostatními Transformers.

Recence

Před zhlédnutím tohoto filmu jsem měl obavy z jeho délky a s termínem uvedení do českých kin těsně před vánočními svátky. Obě tyto obavy se během několika málo minut rozplynuly, protože hned od začátku děj filmu plyne rychle a divák je vtažen do děje.

Ve filmu se objevují stále populární Transformers, tedy roboti měnící se v auto, v letadlo, vrtulník a bojující mezi sebou. Klasický souboj dobra se zlem je zde ztvárněn mile a příjemně a diváka potěší a vtáhne do děje.

Zítřejší uvedení čtyři dny před Štědrým dnem jsou přesně tím okamžikem, kdy si na tomto filmu celá rodina odpočine od vánočních nákupů a shonu a společně sledují láskyplný příběh mezi dívkou a robotem. Vše je velmi citlivě zpracováno a v 3D rozměru krásně vizuálně zakomponováno.

Tento film dojme, ale nerozpláče, napětí akčních scén je snesitelné a neunavuje a láska potěší a neurazí. Prostě jedním slovem: Pohodový film na předvánoční dobu, kdy se ztotožníte s hlavními hrdiny a sledujete je od začátku až do konce a jste potěšeni a nelitujete peněz investovaných do vstupenek.




Příběh filmu

Charlie Watsonová (Hailee Steinfeld) slaví osmnáctiny, ale moc důvodů k radosti nemá. Na čele jí vyrazil čerstvý megabeďar a naděje, že od rodiny dostane vysněné auto, se rozplyne ve chvíli, když rozbalí mimořádně trapné dárky. Až majitel bazaru a vrakoviště, u kterého brigádničí, se nad ní smiluje a daruje jí žlutý Volkswagen Brouk, jenž ovšem spadá spíš do kategorie dar nedar. Jen ten největší optimista by totiž vsadil na to, že tahle kraksna bude ještě někdy provozuschopná. Charlie ho dokáže rozchodit aspoň natolik, že s ním doskáče domů do garáže, kde se ho pokusí opravit. Když se ale poprvé zespodu podívá na podvozek, zírají na ni dvě veliké modré oči a Charlie okamžitě dojde, že tohle nebude obyčejné auto. S Autobotem Bumblebeem se dívka spřátelí pozoruhodně rychle, navzdory tomu, že ten s ní kvůli poškození nemůže komunikovat jinak než prostřednictvím útržků písniček z autorádia. Vzhledem k tomu, že Bumblebeeho poměrně intenzivně hledají nepřátelsky naladění Deceptikoni z jeho rodné planety a podobně nebezpečný vládní agent Burns (John Cena), nebudou mít Charlie a Bumblebee na bližší seznamování čas a prostor. Na útěku před nepřáteli však zjistí, že navzdory všem předpokladům můžou být v tomhle nesourodém tandemu neporazitelní.

Left to right: Hailee Steinfeld as Charlie and Bumblebee in BUMBLEBEE, from Paramount Pictures.

 

Left to right: Shatter and Dropkick in BUMBLEBEE, from Paramount Pictures.

Ještě více o filmu

Příběh filmu Bumblebee časově předchází všem dílům předchozích Transformers, a přestože fanoušci dostanou to, na co jsou u téhle populární ságy zvyklí, film Bumblebee do série tak úplně nezapadá. „Srdcem tohoto příběhu je vztah Charlie a Bumblebeeho, to, jak spolu prožívají banální, ale i velmi nebezpečné situace. Vývoj postav je důležitější než akce,“ říká o filmu Hailee Steinfeld a potvrzuje tak naděje, které fanoušci Transformers do tohoto filmu vkládali. Po kovových orgiích v podání Michaela Baye se série vrací tam, kde ji chtějí vidět – k lehkosti a zábavnosti prvního dílu.

(Bumblebee)

Premiéra: 20. 12. 2018

  • UIP – Paramount, USA, 2018
  • Režie: Travis Knight
  • Scénář: Kelly F. Craig, Christina Hodson
  • Kamera: Enrique Chediak
  • Hudba: Dario Marianelli
  • Hrají: Hailee Steinfeld, John Cena, John Ortiz, Len Cariou
  • V českém znění: Barbora Šedivá, Zdeněk Podhůrský, Bohdan Tůma, Jiří Köhler