Benefiční vernisáž výstavy fotografií Roberta Vana


Ve čtvrtek 8. března se v pražské kavárně Bílá vrána, která zaměstnává lidi s mentálním postižením, uskutečnila nejen vernisáž výstavy fotografií Roberta Vana, ale zároveň začal benefiční projekt na podporu provozu kavárny.

 Bílou vránu provozuje společnost pro normální život lidí s postižením POHODA, jejímž partnerem je i Magistrát hl. m. Prahy. U příležitosti 20. výročí založení této organizace se s kavárnou spojil právě světoznámý fotograf Robert Vano a uspořádal zde výstavu fotografií nazvanou „Fotka nemusí být ostrá“. Navíc se osobně zúčastnil vernisáže a věnoval signovanou fotografii do aukce. „Myslím, že dělat dobré skutky je přirozené. Jsem rád, že můžu podpořit smysluplný projekt pomáhající lidem, kteří se bez naší pomoci obejdou jen stěží,“ řekl Robert Vano.

   

Akci poskytl záštitu radní hl. m. Prahy Daniel Hodek, který se rovněž vernisáže zúčastnil. Fotografie Roberta Vana obdivuji už dlouho, tady ale dostávají ještě úplně jiný rozměr. Když se spojí umění s pomocí potřebným lidem, naplní tím svůj smysl dvojnásobně. Zároveň je inspirací pro nás pro všechny, uvedl Daniel Hodek. Kavárna Bílá vrána je mimořádným projektem, který se zaslouží větší pozornost a podporu.

 

„Děkujeme Robertu Vanovi, za jeho velkorysou pomoc a jeho umění, které nyní pomáhá kolegům s mentálním postižením zlepšit jejich pracovní podmínky v našem sociálně prospěšném podniku kavárně Bílá vrána,“ uvádí Šárka Petrášová, zástupkyně ředitelky Pohoda, o.p.s., jež je provozovatelem kavárny. „Touto výstavou chceme do Bílé vrány pozvat i lidi, kteří k nám dosud nezavítali a ukázat jim, že kavárnu, kde obsluhují lidé s hendikepem, stojí za to navštívit. Právě svojí návštěvou totiž podpoří práci lidí s mentálním postižením,“ dodala Šárka Petrášová.

 

Výtěžek z akce poputuje na provoz a vybavení kavárny Bílá vrána, kde pracují lidé s mentálním postižením. Ti si zde nejen vydělávají, ale získávají také zkušenosti a dovednosti z reálného pracovního prostředí a v neposlední řadě i kontakt s lidmi. V kavárně se také pořádají netradiční koncerty, výstavy či divadelní představení lidí s handicapem i bez.