Začíná hledání nejlepších vín roku – Národní soutěž vín 2020 spouští hodnocení

Po několikaměsíčním výpadku se i moravské a české vinařství pozvolna vrací do zavedených kolejí. Svaz vinařů a regionální vinařská sdružení tak mohou konečně zahájit každoroční seriál Národní soutěže vín, tedy odborného hodnocení vín s cílem najít tam nejlepší v jednotlivých vinařských podoblastech. Národní soutěž vín, největší a nejvyšší soutěž vín v České republice, pořádá Svaz vinařů ČR za finanční podpory Vinařského fondu a technického zajištění Národního vinařského centra.

V důsledku pandemie letos proběhnou hodnocení ve všech regionech v průběhu srpna. Jako první odborné komise zasednou 3. srpna v Mělníku nad víny vinařské oblasti Čechy. Poté se hodnocení přesune na Moravu a ve Vinařském Centru Excelence ve Valticích bude nejprve hodnocena 5. a 6. srpna Slovácká vinařská podoblast, poté 11. a 12. srpna 2020 Mikulovská vinařská podoblast a následně 25. srpna 2020 Znojemská vinařská podoblast. Hodnocení uzavře 27. a 28. srpna 2020 posouzení vín Velkopavlovické vinařské podoblasti.

Národní soutěž vín

„Národní soutěž vín je naše nejprestižnější soutěž, což není jen konstatování, ale fakt podložený každoročním nárůstem počtu přihlášených vín jednotlivými vinaři. Ocenění v soutěži je totiž objektivním přínosem jak pro vinařem, jeho dobré jméno a obchod, tak pro spotřebitele, kterým medailové ocenění z Národní soutěže vín přináší věrohodné vodítko při nákupu,“ komentuje letošní ročník Národní soutěže vín Ing. Martin Půček, výkonný ředitel Svazu vinařů. „Profesionálně ohodnotit přes 2000 vín v průběhu jediného měsíce je poměrně ambiciózní úkol. Jsme ale velmi rádi, že se nám soutěž i ve ztížených podmínkách letošního ročníku podařilo uspořádat a že proběhne ve všech vinařských podoblastech České republiky,“ dodal Půček.

Nejlépe hodnocenému vínu každé podoblasti bude udělen titul Šampiona a zároveň budou vybráni i vítězové jednotlivých kategorií. Úspěšným vínům budou podle dosažených bodů uděleny medaile a vinaři s nejvyšším průměrným hodnocením přihlášených vín dané podoblasti získají cenu za nejlepší kolekci.

Nejlepší vína dále postoupí do prvního už celostátního kola Salonu vín – národní soutěže vín ČR 2021, kde se potkají se zástupci všech ostatních vinařských podoblastí. Ti nejlepší postoupí do finálového kola, které rozhodne o zlatých a stříbrných medailích Salonu vín ČR 2021, vítězích kategorií, titulu absolutního Šampiona a nejlepší kolekci soutěže.

 

Výstavy vín jednotlivých podoblastí:

Na odbornou hodnoticí část v každé podoblasti vždy navazuje také výstava vín pro veřejnost, která bude mít jedinečnou příležitost ochutnat skutečně reprezentativní vzorek vín dané vinařské podoblasti. Letos se bohužel vzhledem k nevyzpytatelnosti epidemiologické situace neuskuteční veřejná výstava Slovácké vinařské podoblasti.

  • Vinařská oblast Čechy: 15. srpna, Litoměřice, parkoviště U Hvězdárny
  • Mikulovská podoblast: 11. – 13. září, Mikulov, Zámecký sál
  • Znojemská podoblast: 4. září, Znojmo, Klášter dominikánů
  • Velkopavlovická podoblast: 3. října, Hustopeče, Amande Hotel

Ilustrační foto