Restaurace Zastávka Tomáše Hanáka


V Nižboru na nádraží mají novou zajímavou restauraci . V bývalé dřevěné nepoužívané budově , jež je nespočet na malých nádražích , vznikla stylová restaurace. A jejím majitelem je  herec Tomáš Hanák.

Naše další návštěva proběhla 31.10 2015 a celý interiér i exteriér je stále ve stejném vynikajícím stavu a přibylo ubytování a salonek

PODZIMNÍ PROVOZ

LISTOPAD:
neděle 1.11. – 10.00 – 22.00
pátek 6.11. – 15.00 – 22.00
víkend 7. – 8.11. – 10.00 – 22.00
pá 13.11. – 10.00 – 22.00
víkend + st. svátek:  so 14. – út 17.11. – 10.00 do 22.00

PROSINEC – DUBEN ZAVŘENO. Těšíme se na Vás v květnu 2016


Měl jsem to štěstí a na výstavě Památky slyšel jeho povídání o budování této zvláštní restaurace . Jeho vyprávění bylo poutavé a zajímavé,  popsal nám  všechny svízelé situace , které zažíval jako stavitel nového díla. A zvláště když se nalézá v místě kde je pánem  železnice . Předpisy a předpisy svazovaly stavebníkům ruce , avšak nezdolná vůle všech dovolila dílo dokončit . Vše je hotovo a restaurace Zastávka již je v provozu. Je to letní restaurace tak pouze do konce října.

Restaurace zvenku i zevnitř

Z venku budova působí přirozeně a nebije do očí novotou a nepatřičností do tohoto prostření ba naopak . Je součástí nádraží a málokdo by zde hledal kvalitní restauraci s obsluhou a dobrým jídlem. K stylilizaci pomáhá starý semafor u vstupu na letní zahrádku a vyřazený vagon stojící na slepé koleji . Vstoupíme do interiéru a dýchne na nás minulé století . Rok kolem začátku minulého století nebo třeba později je zde naším průvodcem . Dřevěné sedačky z vagonů , staré židle a staré trámy vše dokresluje původní ráz tohoto místa.A výhled na Nižborský zámek je pro krásnou atmosferu časů minulých jako stvořený. A kdo má rád pohled na nádraží může se posadit na druhou stranu a vše sledovat . Jistě to bude v turistické sezoně další atrakce a místo pro osvěžení turistů .


V celém světě je trend obnovovat staré historické nádražní budovy, které již neslouží svému účelu, pro potřeby současnosti. Příkladem budiž francouské muzeum . Muzeum se nachází v budově bývalého Nádraží d’Orsay, otevřeného při příležitosti Světové výstavy roku 1900. Nádraží, které fungovalo téměř 40 let, bylo postaveno na místě Paláce d’Orsay. O vzniku muzea rozhodl francouzský prezident Valéry Giscard d’Estaing. Muzeum d’Orsay bylo po rekonstrukci nádražní budovy otevřeno v roce 1986. Výstavní plocha má rozlohu 26 000 m2.