Pátý ročník Polívkování se uskuteční 14. dubna


Přijďte na hlavní dvůr pivovaru Staropramen ochutnat polévky.

Polívkování 2018

Zahřejí vás nejen polévky tuzemské jako je bramboračka, kulajda, knedlíčková či dršťková ale hlavně polévky z celého světa jako ruský boršč, mexické chipotle a menudo, malajská laksa, francouzská bouillabaisse, vietnamské pho, španělský cocido, marocká harira nebo japonské miso či ramen. Vegetariány určitě uspokojí pestrý výběr zeleninových krémů a luštěninových polévek. K pití se podává teplý cider, případně mošt, svařené víno a samozřejmě i točené pivo.

Polívkování 2018

Termín konání :

14. dubna 2018

Místo konání

Hlavní dvůr pivovaru Staropramen

Nádražní 43/84

Praha 5

 

Více informací naleznete na www.foodevent.cz

Polévka Bouillabaissa

je rybí polévka obsahující různé druhy vařených ryb, korýšů a zeleniny, ochucená bylinkami a kořením, jako jsou česnek, pomerančová kůra, bazalka, bobkový list, fenykl a šafrán. Tradiční bouillabaissa obsahuje nejméně tři druhy ryb: běžně ropušnice, a mořský úhoř. Také může obsahovat pražmu, platýze, ďase mořského, parmu nebo stříbrnou tresku. Bouillabaissa běžně obsahuje korýše a jiné plody moře, jako mořské ježky, mušle, kraby nebo chobotnice. Dražší verze mohou obsahovat i langusty. Zelenina jako pórek, cibule, rajčata, celer a brambory se zvolna vaří spolu s vývarem a podává se s rybou. Vývar se tradičně podává s omáčkou rouille a majonézou vyrobenou z olivového oleje, česneku, šafránu a kajenského pepře na opečených plátcích chleba. Co odlišuje bouillabaissu od jiných druhů rybích polévek je výběr provensálských bylin a koření do vývaru, použití kostí středomořských ryb a způsob podávání. V Marseille se první podává vývar v míse, která obsahuje chléb a omáčku rouille, s mořskými plody a zeleninou podávanou odděleně v jiné míse nebo na tácu.

Polévka Laksa

je ostrá polévka s rýžovými nudlemi, která je populární v Malajsii, Singapuru, Indonésii a jižním Thajsku. Existuje mnoho regionálních variant laksy a jednotlivé recepty se od sebe mohou značně lišit. Základní dělení může být podle toho, zda je v receptu použito kokosové mléko, či nikoliv.

Polévka Pho

Polévka Phở je populární vietnamské jídlo. Vaří se v mnoha variantách, například klasické hovězí, kuřecí, rybí, s krevetkami, či vegetariánská verze s houbami a mungo klíčky. Klasickou variantou polévky  je  hovězí polévka se širokými rýžovými nudlemi, tenkými plátky masa a jarní cibulkou. K dochucení se používá limetka, chilli papričky v oleji, rybí omáčka, vietnamská pálivá chilli omáčka , bambusové výhonky a čerstvé bylinky jako je koriandr, vietnamská bazalka, máta a mexický koriandr.

Zdroj: Wikipedie