Kde se vzal Halloween a lahodný recept na podzimní koktejl s dýní

Svátek Halloween, který se pomalu usazuje i v našich krajích, má původ v kultuře Keltů. Večer 31. října Keltové slavili svátek Samhain, kterým končil podzim a začínala zima. Předci děkovali za úrodu, věštili jaká bude zima, přinášeli dary božstvům a komunikovali s mrtvými.

Věřili, že během této noci se duše mrtvých vracejí do světa živých a třeba je obdarovat. Právě proto na kopcích pálili ohně, aby mrtví věděli, kam se mají vrátit, ale oheň a jeho očistná síla zároveň chránili živých před zlými démony a duchy.

Postupně se po přijetí křesťanství začal slavit svátek Všech svatých a vzpomínky na zesnulé. Ve středověkém Anglii se svátek Všech svatých označoval jako All Hallows, paralelně se udržovaly i lidové zvyky, All Hallows’Eve, tedy v předvečer Dne všech svatých.

V Česku patří Halloween mezi relativně nové svátky, které se u nás objevily intenzivněji po roce 2 000. Je to svátek, který je na jedné straně odmítán jako komerční a nežádoucí, ale na straně druhé, a to zejména u mladých lidí velmi populární. Slaví se v celé Evropě, Severní Americe, Austrálii, na Novém Zélandu, v Japonsku či na Srí Lance. I když každá z těchto zemí slaví svátek po svém.

Postupem času se v rámci oslav Halloweenu začali lidé převlékat za nadpřirozené bytosti vyvolávající strach a chodili zpívat halloweenskou koledu, připravovali halloweenskou výzdobou zdobili domy i veřejná prostranství. A v této podobě známe svátek dodnes. Další tradiční halloweenskou činností je vydlabávání dýní, do kterých se dávají svíčky.

 

Recept na hravý halloweenský koktejl:

Ingredience na 7 porcí:

700 ml Rotkäppchen Sec

700 ml pomerančové šťávy

100 g hnědého cukru

skořice

100 ml dýňového sirupu

50 ml citronové šťávy

1 kg dýně Hokaido

Vanilkový extrakt

 

  • Okraj sklenice potřete citronovou šťávou.
  • Smíchejte cukr se skořicí a v této směsi namočte okraje sklenic, abyste vytvořili cukrový okraj na skleničce.
  • Do shakeru s ledem nalijte sekt, pomerančovou šťávu, dýňový sirup a dobře se protřepte.
  • Rozvařte na mírném ohni dýni s vodou a cukrem, poté přidejte 3 lžíce vanilkového extraktu.
  • Jemně směs míchejte dokud se cukr nerozpustí a poté rozmixujte do hladka.
  • Poté smíchejte dýňovou směs se sektem ze shakeru a podávejte do ozdobených sklenic.