CORTON, CHARLEMAGNE a CORTON-CHARLEMAGNE


Charlemagne (cca 742 – 28.1.814), latinsky Carolus Magnus, německy Karl der Grosse, česky Karel Veliký, byl od roku 768 králem franské říše a od roku 800 prvním římským císařem v západní Evropě po pádu říše římské o tři století dříve.

Karel Veliký

Karel Veliký je často spojován s vínem, neboť to byl právě on, kdo ze svého paláce v Ingelheimu na Rýně pozoroval tání sněhů na jižních svazích, zejména tam kde nyní stojí slavný Schloss Johannisberg, a kde tudíž nechal vysadit vinice. Legenda také praví, že na kopci Corton poblíž města Beaune ve slavné podoblasti Côte d’Or („Zlaté svahy“), kde se tradičně pěstuje réva pro výrobu věhlasných červených burgundských vín, nechal vyklučit keře modrých odrůd a místo nich vysázel odrůdy bílé. Důvod byl prostý: ačkoliv byl Karel velkým milovníkem červených vín, vždy ho prozradil jeho bílý plnovous zbarvený do červena po požití jeho oblíbeného vína. Jedna z jeho manželek (pravděpodobně Luitgarda) nesdílela jeho nadšení pro víno a tak se před ní snažil svoji konzumaci zatajit tím, že začal pít víno bílé… Tato vinice pak získala jméno Corton-Charlemagne.

Vinařské zákony

V roce 1937, kdy se ve Francii začaly vytvářet vinařské zákony A.O.C.  (Appellation d’origine contrôlée), byly na úpatí kopce Corton s jeho typicky zalesněným vrškem definovány tři viniční tratě s označením grand cru, a to Corton, Corton-Charlemagne a Charlemagne. Ve vinici Corton mají svůj původ modré hrozny odrůdy Pinot Noir pro výrobu červených vín nesoucích označení grand cru, přičemž si vinařská obec Aloxe (vysl. „Alos“) ležící při úpatí svahu Corton přidala jméno této vinice do svého názvu, a to Aloxe-Corton. Vinice Corton má však i malé procento keřů bílé odrůdy Chardonnay, které produkují bílá vína s názvem Corton Blanc, zatímco z viničních tratí Corton-Charlemagne a Charlemagne se rodí výhradně hrozny bílé pro výrobu famózních grands crus, které expert na burgundská vína, Clive Coates, považuje za vína s ještě větším potenciálem než vína ze slavných vinic obce Montrachet, jež patří k nejdražším bílým vínům na světě.



Booking.com

Klasická vína Corton-Charlemagne jsou považována za nejelegantnější a nejfajnovější bílá vína v Burgundsku a jejich typická charakteristika je kombinace ovocitosti (fíky, pečené hrušky, citrusové ovoce) s minerálními tóny evokující především pazourek. Mají extrémně dlouhou životaschopnost, avšak jejich ceny dosahují až stratosférických výšek.

Text a foto : Helena Baker

Toulky za vínem a gastronomií Alsaska a Jury