Velká Saúdské Arábie – sobotní kvalifikace – tým BWT ALPINE F1

Tým BWT ALPINE F1 startuje na zítřejší Grand Prix Saúdské Arábie s oběma vozy v první desítce na startovním roštu, protože Esteban Ocon se kvalifikoval sedmý a Pierre Gasly desátý v napínavé kvalifikaci na rychlém a napínavém okruhu Jeddah Corniche Circuit.

Oba jezdci získali jednu pozici na startovním roštu v důsledku penalizace Charlese Leclerca, což znamená, že Esteban odstartuje šestý a Pierre devátý.

Esteban se v Q3 objevil podruhé v sezóně v tolika závodech, když jeho čas na kolo v Q3 – 1min 29,078s – stačil na sedmé místo. Esteban zvládl kvalifikaci dobře a pohodlně postupoval přes Q1 a Q2 na jedenáctém a sedmém místě během prvních dvou tréninků.

Pierre si svůj večer pořádně vybudoval – prošel Q1 o 0,049 sekundy, než postoupil do rozstřelu první desítky s časem na kolo 1 min 29,411 sekundy v Q2, čímž si zajistil místo o 0,040 sekundy. V Q3 se zlepšil na 1 min 29,357 s a kvalifikoval se na desáté místo.

Oba piloti se plně soustředí na získání dvojnásobku bodů v zítřejší 50kolové Velké ceně Saúdské Arábie, která začíná v neděli ve 20:00 místního času.

ESTEBAN OCON, P7, 1:29,078:

„Byla to intenzivní kvalifikace a skvělý výkon, takže dobrá práce celého týmu. Celkově jsem s dnešním sedmým místem spokojený. Startujeme ze šestého místa s penalizaci Charlese [Leclerca] a zítra se bude hrát od třetí řady. Během kvalifikace bylo auto nejsilnější za celý víkend a je dobré vidět, že jsme se zlepšovali den ode dne, trénink od tréninku, takže čest týmu za to. Zítra se zaměříme na čistý závod a přivedeme oba vozy do cíle na bodech. Je to dlouhý závod, kde bude důležitá strategie a všichni se plně soustředíme na dobrý výsledek.“

 

PIERRE GASLY, P10, 1:29,357:

„Po dnešní kvalifikaci mám smíšené pocity. I když jsem rád, že jsem dosáhl  Q3, stále mám pocit, že jsme dnes trochu zaostali za našimi očekáváními a musíme zapracovat na několika jemnějších detailech, abychom se ujistili, že z našeho balíčku vytěžíme maximum. Je skvělé, že máme oba vozy v první desítce – Esteban odvedl dobrou práci – a znamená to, že jsme v silné pozici pro závod, kde je cílem získat solidní body. Naše závodní tempo bylo dobré, to jsme ukázali v Bahrajnu a včera v tréninku a jsem si jistý, že lze dosáhnout dvojnásobku bodů.“

ALAN PERMANE, SPORTOVNÍ ŘEDITEL:

„Dnešní kvalifikace je významným zlepšením oproti prvnímu závodu sezóny a je určitě potěšující, že oba vozy dosáhly Q3 a startovaly na konkurenčním místě na startovním roštu do zítřejšího závodu. Esteban odvedl skvělou práci s dobře provedenou jízdou, kterou zvyšoval kolo po kole a podával, když potřeboval, v extrémně těsném poli, rozděleném malými rozdíly. Pro Pierra bylo důležité, aby měl hladký trénink, zvláště po bahrajnské kvalifikaci. Nyní sám bude zítra bojovat o silné body a rozhodně máme dobrý pocit z toho, jak naše tempo v dlouhých jízdách zatím v této sezóně vypadalo. Dnes je to slušná práce, pár drobných detailů k opravě a těšíme se, co zítra s oběma vozy dokážeme.“

Zdroj: BWT Alpine F1 Team

 

Formule 1 – STC SAUDI ARABIAN GRAND PRIX 17. – 19.3.2023