Velká cena Spojených států – nedělní závod – tým Oracle Red Bull Racing

Verstappen triumfuje, a zajišťuje pro tým  Oracle Red Bull Racing titul konstruktérů. Nizozemský pilot získal rekordní 13. vítězství v sezóně ve Velké ceně USA.

Vítězství Maxe Verstappena

Max Verstappen předvedl na okruhu Circuit of the Americas pozoruhodnou jízdu, aby získal 33. vítězství své kariéry ve F1 a pomohl zajistit, že Oracle Red Bull Racing vyhrál svůj první konstruktérský titul od roku 2013.

Jen jeden den po smutném úmrtí spoluzakladatele Red Bullu Dietricha Mateschitze ukázal Verstappen  bezmeznou dávku bojovného ducha, když triumfoval v soubojích s Charlesem Leclercem z Ferrari a  Lewisem Hamiltonem v Mercedesu, aby si zajistil vítězství.

Verstappen si sice již zajistil svůj druhý titul mistra světa, ale byl odhodlán pomoci svému týmu získat korunu konstruktérů. Max měl v první části závod pod kontrolou, po poslední zastávce v boxech se však dostal do  vedení Hamilton a on se se posunul za Leclerca.

Nicméně Verstappenova neuvěřitelná rychlost na rovinkách mu umožnila dostat se do vedení se zbývajícími šesti koly a udržel se, aby si zajistil 13. vítězství v sezóně – čímž vyrovnal rekord v počtu vítězství v sezóně, který drželi Michael Schumacher a Sebastian Vettel.

Sergio Pérez  také předvedl mistrovskou jízdu, když se z devátého místa na startovním roštu probojoval vpřed a skončil čtvrtý. Mexický pilot se nyní propadl na třetí místo v pořadí jezdců, ale je jen dva body za Leclercem před zbývajícími třemi závody.

Pérez bude doufat, že vynikne před domácím publikem příští nedělní Grand Prix Mexika, zatímco Verstappen se bude snažit zapsat do historie a stát se prvním jezdcem v historii F1, který vyhraje 14 závodů v jediné sezóně.

Team principal týmu Oracle Red Bull Racing, Christian Horner, po závodě řekl:

„Velmi emotivní okamžik, velký okamžik pro tým a pro všechny v Red Bullu, pocta Dietrichovi za vše, co pro tým udělal. společnost. Bůh mu žehnej.“

Zdroj: Red Bull Content Pool

 

Výsledky Grand Prix Formule 1 – 2022