Velká cena Nizozemska nedělní závod – tým BWT ALPINE F1 TEAM

Se ziskem deseti bodů z nedělního závodu se tým posunul vpřed na čtvrté místo v poháru konstruktérů se 125 body. Esteban odstartoval do závodu brilantně, když se v prvním kole posunul o tři pozice nahoru, přičemž Fernando držel své startovní místo na třináctém místě.

Velká cena Nizozemska

Španělskému pilotovi se podařilo předjet oba Alpha Tauri v po sobě jdoucích kolech v úvodních fázích, než ve 12. kole zajel do boxů pro tvrdou sadu pneumatik. Esteban 19. kole  zajel do boxů  pro tvrdou sadu a Fernando si připravil solidní stint, aby postoupil směrem k bodům. Fernando zajel znovu do boxů ve 47. kole pod  virtuálním safety carem pro měkkou sadu. Esteban zajel do boxů  pod plným Safety Carem o devět kol později pro  měkkou sadu, což mu umožnilo získat kontrolu v boji s Lancem Strollem.

S Landem Norrisem v boxech pod Safety Carem strávil Fernando závěrečné fáze závodu tím, že se snažil dotáhnout ztrátu na Carlose Sainze, který měl pětisekundovou penalizaci, a zároveň se bránil Norrisovi. Při mávnutí  šachovnicové vlajky skončil Fernando sedmý, po Sainzově penalizaci skončil šestý a získal tak desáté bodové skóre v řadě, přičemž Estebanovi unikla penalizace Ferrari o 0,2 sekundy a skončil na devátém místě.

 

ESTEBAN OCON, startoval z P12, dojel na P9:

„Jsem rád, že jsem dnes získal body a bylo to příjemné zotavení po sobotním zklamání v kvalifikaci. Znovu jsme také překonali McLaren, což je pozitivní v našem boji v poháru konstruktérů. Měl jsem velmi dobrý start, získal jsem pár míst v úvodní části závodu, což nás postavilo do pozice, abychom získali body. Vždy můžete udělat víc, takže posoudíme, co můžeme pro příště zlepšit. Další závod je hned příští týden a už se těším na Monzu, trať, kterou miluji a která bude pravděpodobně více vyhovovat našemu autu. Budeme tlačit dál!“

FERNANDO ALONSO, startoval z P13, dojel na P6:

„Dnes to pro nás byl dobrý závod, když jsme skončili šestí a získali více bodů do pořadí. Zřejmě jsme na startu ztratili několik míst, ale udělali jsme kus cesty  a zajeli jsme velmi brzy do boxů pro trvé sady pneumatik. Tempo vozu bylo dobré a pokračovali jsme v pokroku. Jediný okamžik závodu, kdy jsem cítil, že můžeme být trochu v pohodě, bylo, když jsme nasadili měkkou sadu a vše se nám zdálo nastavené, ale pak vyjel Safety Car a všechno se změnilo. Museli jsme tvrdě bojovat až do posledního kola s těmi za námi na čerstvějších pneumatikách a bylo to jako kvalifikace až do šachovnicové vlajky. Pro tým je to opět dobrý výsledek a mých deset bodů v řadě, takže pokračujme i příští víkend v Itálii!

Zdroj: BWT ALPINE F1 TEAM

 

Formule 1- HEINEKEN DUTCH GRAND PRIX 2.-4.9.2022