Velká cena Monaka – sobotní kvalifikace – tým Aston Martin F1

Fernando Alonso si zajistil další start z první řady poté, co obsadil druhé místo ve velmi těsné kvalifikaci.

Zajel nejrychlejší sektory v první a druhé části své poslední jízdy a poskládal kolo, které bylo dost dobré na to, aby potřetí v sezóně startoval z druhého místa na roštu. Časy mezi týmy byly na klikatém 3,3 kilometru dlouhém okruhu malé, což znamená, že v závěrečných fázích každého segmentu velmi záleželo na každém.

Lancovým cílem bylo dostat se do závěrečné části kvalifikace, ale v Q2 narazil na problémy a na nedělní Grand Prix se umístil na 14. místě.

Výroky pilotů  a šéfa týmu  Mika Kracka na konci dechberoucího dne ve slavných ulicích Monte Carla.

Fernando Alonso

„S tímto výsledkem musíme být spokojeni. Letos jsme měli tendenci podávat lepší výkony v neděli – ale start z první řady v Monaku je opravdu pozitivní úspěch. Dnes je práce hotová.“ Fernando zdůrazňuje význam dnešního výsledku – jeho první  řada v Monte Carlu od roku 2007. AMR23 tradičně předváděl své silné stránky v den závodu, ale v kvalifikaci se velmi přiblížil k pole position.

Fernando Alonso

Lance Stroll

„Frustrující kvalifikace – potenciál tu rozhodně byl: v Q1 jsem skončil pátý a ve voze jsem se cítil dobře.“ Lance hovoří o session, které pro něj mohlo skončit velmi pozitivně. V závěrečném volném tréninku byl mezi prvními třemi a v raných fázích kvalifikace v mixu.

Mike Krack

„Byla to intenzivní jízda pro celý tým. Fernando jel skvěle; zajel své poslední kolo a na zítřejší Velkou cenu Monaka se postaví do první řady. To je neuvěřitelný úspěch pro celý tým a můžeme být na to hrdí.“ Mike vzdává hold Fernandovi a celému týmu za dnešní dosažený výsledek, když je druhý na startovním roštu prestižního podniku.

Fernando Alonso

„Byla to skvělá finálová jízda, ale když mi tým řekl, že jsem na prvním místě, už jsem věděl, že mám šanci dostat se na druhé místo. Posouval jsem limity na nepříjemné úrovně – dnes jsem hodně riskoval. Naše tempo ve finálovém sektoru je to trochu slabé místo, takže se na to musíme v příštích závodech podívat.“ V závěrečné části kvalifikace byl Fernando na okamžik na vrcholu časových seznamů. Při svém posledním snažení se dostal ke slavným bariérám tak blízko, jak si troufl.

Lance Stroll

„V Q2 to šlo z kopce: Nepřipravil jsem si správně pneumatiky ve výjezdu, pak mě chytili na váze, byl tam provoz a pak jsem v 18. zatáčce ve své poslední jízdě ztratil pár desetin. Když jsou marže tak těsné, tyto věci jen zhoršují situaci.“ Lance ze své strany vysvětluje, co se stalo v Q2, kdy mu pár desetin chybělo aby se dostal do top 10.

Mike Krack

„Lance měl tempo, aby postoupil do Q3. Ale kombinace faktorů – provoz, trosky na trati, zpoždění na váze – znamenala, že nezískal čistou Q2. Zejména přejel velký kus úlomků při výjezdu z Tabacu, což poškodilo jeho podlahu a ovlivnilo přilnavost v posledním sektoru.“ Lanceovy problémy dále vysvětluje Mike, který zdůrazňuje, že časová ztráta v posledním sektoru byla ovlivněna poškozením po nájezdu na trosky.

Fernando Alonso

„Zítra mám za cíl dokončit závod a získat maximum možných bodů. Pokud to bude jednoznačné odpoledne, doufejme, že skončíme na stupních vítězů; nějaké další příležitosti a budeme tam, abychom je využili.“ Vzhledem k tomu, že předjíždění je v Monaku velmi náročné, má Fernando za cíl umístění na stupních vítězů v případě bezproblémového závodu. Na klikaté městské trati se ale věci mohou rychle změnit.

„Zítra je další den, budeme házet kostkami se strategií – buď půjdeme na dlouhou trať, nebo zajedeme brzy do boxů. Doufejme, že trochu deště vše zamíchá, uvidíme.“ Od 14. místa na roštu má Lance v závodě co dělat. Ale on a tým budou tvrdě pracovat, aby dosáhli co nejlepšího výsledku. Během závodu také hrozí déšť, který může velmi rychle změnit dynamiku.

„Cílem zítřka je získat s oběma piloty maximum bodů.“ Poslední slova dne přicházejí od Mika. Ve Velké ceně Monaka se hraje o všechno a cílem je maximalizovat možný výsledek s Fernandem i Lancem. Čeká je 78 kol Circuit de Monaco.

Zdroj: Aston Martin F1 Team

 

Formule 1 – GRAND PRIX DE MONACO 26.-28.5.2023