Velká cena Monaka – nedělní závod – tým BWT Alpine F1

Pilot týmu BWT Alpine F1 Fernando Alonso se prosadil v bodování  na sedmém místě v závodě odloženém pro déšť a dvakrát přerušeném červenou vlajkou Velké ceny Monaka. Esteban Ocon překročil cílovou čáru jako devátý, ale díky pětisekundové penalizaci za způsobení kolize nezískal body a skončil na dvanáctém místě.

Velká cena Monaka – nedělní závod

Hustý déšť v regionu minuty před závodem v 15:00 způsobil, že start byl dvakrát zpožděn, než kola pod Safety Carem zastavila první ze dvou červených vlajek. Jakmile byl závod obnoven, oba piloti jeli v náročném prvním stintu na sadách pneumatik do mokra a některé další týmy se brzy zajely do boxů pro střední sady pneumatik. Oba piloti zůstali na sadách pneumatik do mokra, než ve 21. kole dvakrát zastavili  v boxech pro trvé sady pneumatik, přičemž se soustředili na jízdu až do konce závodu na 78 kol.

Druhá červená vlajka po těžké havárii  Micka Schumachera v šikaně u bazénu 30. kole přinesla další zpoždění odpoledního závodu. Fernando i Esteban během přestávky přezuli na střední sady pneumatik, aby se šetřili a dojeli do konce závodu. Fernando zvládl své pneumatiky a tempo a protnul čáru na sedmém místě a Esteban za ním devátý. Pětisekundová penalizace po závodě za incident s Lewisem Hamiltonem však znamenala, že Esteban skončil dvanáctý a mimo body.

ESTEBAN OCON, startoval z P10, dojel na P12:

„Dnešní výsledek je těžké spolknout a jsem frustrovaný, že odjíždíme z Monaka bez bodů.  Auto se dostalo do závodního incidentu s Lewisem [Hamiltonem], zvláště na trati jako Monako, kde jakýkoli pokus o předjíždění pravděpodobně povede k nějakému kontaktu. Tým celý víkend tak tvrdě pracoval, zejména při hledání zisků mezi pátkem a sobotou, a nyní odjíždíme bez zaslouženého dvojnásobku bodů. Musíme se posunout vpřed a já se těším, že to napravím v Baku, kde budeme závodit příště.“

FERNANDO ALONSO, startoval z P7, dojel na P7:

„Dnes to byl velmi těžký závod díky podmínkám, takže sedmé místo a další body do šampionátu nás mohou potěšit. Byl to náročný závod, který se občas řídil obtížnými volbami strategie, ale vše jsme jako tým zvládli dobře a vše bylo dobře řízeno. Za volantem to nebylo snadné a občas jsem si musel dávat pozor, abych neudělal nějakou chybu, abych auto dovezl do cíle v bodech. Na stintech za sucha  jsme si kvůli tomu, z čeho jsme se v pátek poučili, museli dávat pozor na pneumatiky, zvlášť pro mě po druhé červené vlajce. Pohodlně jsme se drželi na sedmém místě, takže jsem s dnešní prací docela spokojený.“

Zdroj: BWT Alpine F1 Team

 

FORMULA 1 – GRAND PRIX DE MONACO 27.5.-29.5.2022