Velká cena Japonska – sobotní kvalifikace – tým BWT Alpine F1

BWT ALPINE F1 TEAM zaujme silné pozice na startovním roštu v zítřejším návratu Velké ceny Japonska, protože Esteban Ocon se po nabité kvalifikaci v Suzuce kvalifikoval skvělým pátým místem a Fernando Alonso sedmý.

Estebanovo páté místo odpovídá jeho nejlepšímu kvalifikačnímu výsledku v sezóně, když vyrovnal  svoje výkony v Saúdské Arábii a Maďarsku na začátku roku.

Tým je v konkurenční pozici pro zítřejší závod, který se koná ve 14:00 místního času, kde budou povětrnostní podmínky pravděpodobně smíšené s vysokou pravděpodobností deště.

Oba piloti se během všech tří kvalifikačních jízd pohodlně pohybovali v první šestce, když postupovali na čtvrtém a šestém místě v Q1 a na druhém a čtvrtém místě v Q2, aby se dostali do rozstřelu první desítky.

V Q3 jel Fernando při své první jízdě na nových softech a zajel čas na kolo 1 min 30,322 s. Při Estebanově prvním pokusu na ojetých softech skončil na desátém místě před jeho senzačním úsilím na nových pneumatikách zlepšit se o téměř jednu sekundu na 1 minutu 30,165 s, což stačilo na páté místo. Fernando se nedokázal na druhé nové sadě zlepšit a skončil v kvalifikaci sedmý.

 

ESTEBAN OCON, P5, 1:30,165:

„Z dneška mám radost a  z toho, jak se víkend zatím vyvíjel. Páté místo je pro nás skvělý výsledek, hned za Red Bully a Ferrari. Po zklamání z minulého víkendu je velmi uspokojující se takto odrazit a ukázat náš potenciál. Vylepšení funguje dobře a naše auto se na tento okruh hodí, takže je to dobře odvedená práce od všech na trati i v obou továrnách. Jsme v solidní pozici, abychom zítra získali body s oběma vozy, takže se plně soustředíme na silné dokončení našeho víkendu Velké ceny Japonska.“

FERNANDO ALONSO, P7, 1:30,322:

„Jsem rád, že zítra startuji sedmý. Myslím, že bychom mohli být ještě konkurenceschopnější na mokru, takže doufám, že zítra bude počasí trochu smíšené. Pokud je to chaotický závod, pak máme mnohem méně co ztratit než auta před námi, která bojují o mistrovství. Vůz se celý víkend cítil skvěle a jsem překvapený, jak blízko jsou si všechny týmy tento víkend, přičemž řadu vozů dělí jen několik desetin sekundy. Zítřejší závod vidím pozitivně. Pokud bude pršet, zůstaneme soustředění a u šachovnicové vlajky existuje možnost být v první pětce.“

ALAN PERMANE, SPORTOVNÍ ŘEDITEL:

„S naším dnešním výkonem v kvalifikaci jsme velmi spokojeni a je jasné, že náš vůz funguje dobře na tomto velkolepém okruhu, kde je skvělé být zpátky v závodě. Dnes jsme dali dohromady tři solidní kvalifikační relace, kde vše zapadlo na své místo a myslím, že se to odráží v časových výkazech. Esteban odvedl skvělou práci a během dne nacházel zlepšení, aby se kvalifikoval na pátém místě. Body se samozřejmě udělují v neděli a pokud udržíme naše dvě současná místa, budeme na skvělém místě. Zůstaneme však realističtí, budeme se mít na pozoru před našimi nejbližšími soupeři a myslím si, že zítra můžeme mít konkurenční závod za jakýchkoli podmínek. Je velká šance, že bude pršet, ale v pátečním mokrém počasí jsme neměli žádné problémy, takže se těšíme, co nás může potkat.“

Zdroj: BWT ALPINE F1 TEAM

 

Formule 1 – Honda Japanese GRAND PRIX 7. – 9.10. 2022