Velká cena Británie – nedělní závod tým BWT Alpine F1

Fernando Alonso získal dobře vybojované páté místo v závodě plného dramat od startu až do cíle na Silverstone. Zdálo se, že Esteban Ocon přidá další body, ale byl nucen odstoupit ze závodu z osmého místa 14 kol před koncem pro poruchu palivového čerpadla.

Fernandových 10 bodů znamená, že tým stahuje ztrátu na čtvrté místo v poháru konstruktérů na šest bodů. Červená vlajka po incidentu v zatáčce 1 v úvodním kole přinesla téměř hodinové zpoždění plánovaného závodu na 52 kol. Esteban byl účastníkem incidentu – zahrnujícím několik aut včetně Guanyu Zhou, Alexandera Albona a George Russella – s poškozením pravého předního rohu jeho A522. Esteban udělal dobře, že dovezl auto do boxu během období červené vlajky, což týmu umožnilo provést nezbytné opravy jeho vozu .

Velká cena Británie 2022

Po restartu se Fernando na středních sadě pneumatik tlačil dopředu a vyvíjel tlak na McLaren Landa Norrise jedoucím na pátém místě, zatímco Esteban na měkké sadě pneumatik se dostal do první desítky a začal bojovat o body. V 11. kole byl Fernando šestý a Esteban sedmý.

Esteban  ve 22. kole zajel do boxů  pro tvrdou sadu pneumatik, zatímco Fernando zůstal na trati  a snažil se předjet Norrise. Před Estebanovým odstoupením pro podezření na problém s palivovým čerpadlem zajel ve 33. kole pro tvrdou sadu pneumatik. Jeho odstavení vozu na rovince startu a cíle bylo příčinou pro výjezd safety caru. Toho Fernando  využil, zajel do boxů pro měkkou sadu pneumatik a dostal se před Norrise, který absolvoval pit stop o kolo později.

Následoval sprint na sedm kol do cíle mezi šesti vozy a pěti různými týmy a Fernando se dobře dostal do mixu pro umístění na stupních vítězů. Po napínavém souboji o umístění v řadě kol a mnoha vozů se Fernando spokojil se zaslouženým pátým místem.

ESTEBAN OCON, startoval z P15, DNF:

„Nejdůležitější věc, kterou si z tohoto závodu odnáším,  je, že Zhou je po té hromadné havárii v pořádku. Stalo se to přímo přede mnou a měl jsem štěstí, že jsem se většině z toho vyhnul, ale pak jsem utrpěl poškození na pravé straně auta při kontaktu s Alexem [Albonem]. Musím říct, že kluci odvedli neuvěřitelnou práci, když auto opravili a připravili na restart závodu, takže velký dík za dobře odvedenou práci. Povedl se nám restart a tempo v autě bylo dobré. Problém s palivovým čerpadlem ve 38. kole bohužel ukončil náš závod a museli jsme auto odstavit. Celkově vzato to nebyl hladký víkend s některými problémy s autem v Q2 a dnes během závodu, takže se na to budeme muset podívat zblízka. Byl to víkend se spoustou učení a jsem šťastný za tým s dnešními solidními body od Fernanda. Další závod nás čeká už za pár dní.“

FERNANDO ALONSO, startoval z P7, dojel na P5:

„Byl to dnes zajímavý závod a jsme rádi, že jsme skončili na páté pozici. Doufal jsem, že na konci bude nějaké drama a mohli jsme se dostat na pódium se všemi akcemi, ale bylo zajímavé bojovat mezi nimi na prvních pěti místech. Myslím, že naše konečné umístění by mělo být realisticky čtvrté, protože jsem viděl Charlese [Leclerca] několikrát kličkovat před Lewisem [Hamiltonem] a porovnám-li to s tím, co se mi stalo v Kanadě, si myslím, že to není dovoleno a mělo by to být penalizováno. Když ohlédnu  na víkend jako celek, myslím si, že auto bylo velmi dobré a cítil jsem se konkurenceschopnější než v jakýchkoli jiných závodech této sezóny. Odjeli jsme závod velmi dobře a předvedli konzistentní tempo. Očekávám, že v tom budeme pokračovat a doufám, že si v příštích několika závodech opět udržíme naši konkurenceschopnost. Musím pogratulovat Carlosovi [Sainzovi] k jeho prvnímu vítězství a také jsem rád, že je Zhou po incidentu na startu v pořádku. Ukazuje to, kam se bezpečnost posunula v moderních závodech Formule 1.“

OTMAR SZAFNAUER, TEAM PRINCIPAL:

„Za prvé je dobrá zpráva, že piloti, kteří se v úvodu závodu podíleli na incidentu, jsou v pořádku. Je to důkaz mimořádných bezpečnostních standardů  zavedených ve Formuli 1, že po docela děsivém incidentu byli všichni v pořádku. Odtud jsme dnes odpoledne byli svědky docela skvělé Grand Prix, která je pro Formuli 1 dobrou reklamou na toto odvětví motoristického sportu. S pátým místem Fernanda jsme velmi spokojeni. Odjel dobře  závod a chválím tým za zastávku v boxech pod Safety Car, což mu umožnilo významně předjet Landa [Norris] a bojovat vepředu až kdo konce.  Esteban také jezdil dobře poté, co utrpěl poškození na začátku závodu. Tým odvedl skvělou práci při opravě jeho vozu a poté se dal do boje o dobré body. Bohužel, podezření na problém s palivovým čerpadlem ho přimělo odstoupit ze závodu my se k těmto problémům rychle dostaneme, abychom zajistili dosažení svých cílů. Odjíždíme s deseti body a těšíme se, že tento týden pojedeme do Rakouska a budeme připraveni získat dvojnásobek bodů.“

Zdroj: BWT Alpine F1 team

Formule 1 – Lenovo British Grand Prix 1.-3.7. 2022