Velká cena Ázerbajdžánu – nedělní závod – tým BWT Alpine F1 Team

BWT ALPINE F1 TEAM odjíždí z Baku se sedmi konstruktérskými body poté, co Fernando Alonso dojel sedmý a Esteban Ocon desátý ve vzrušující Velké ceně Ázerbájdžánu. Výsledkem je, že Alpine získal 5. místo v Poháru konstruktérů se 47 body.

Po rutinním úvodním kole na městském okruhu v Baku si oba piloti udrželi své startovní pozice na desátém a třináctém místě. Závod se skutečně začal zaplétat kolem 9. kola, kdy byl povoláno Virtual Safety Car. Fernando zůstal na střední sadě pneumatik a postupně stoupal v pořadí poté, co se ostatní rozhodli zajet do pitu pod Virtuálním safety carem. Nakonec za normálních závodních podmínek v 18. kole zajel do boxů a přezul na tvrdou sadu pneumatik.

Esteban také zůstal na startovacích pneumatikách (tvrdá sada) a po Virtual Safety Car se ocitl v první desítce. Na čerstvější sadě pneumatik si Fernando začal prorážet cestu středem pole a předjel řadu aut částečně díky svému rychlému sektoru třikrát. Když jeho týmový kolega stoupal v pořadí, Esteban byl také zaneprázdněn, když se bránil řadě vozů na starších pneumatikách. Nakonec byl povolán na svou povinnou zastávku v boxech ve 33. kole, přičemž využil dalšího Virtual Safety Caru, což  mu umožnilo vrátit se na jedenáctou pozici. Když se obnovily normální závodní podmínky, Fernando byl sedmý a Esteban  desátý.

Po zbytek závodu na 51 kol oba piloti nadále využívali silné tempo vozů v sektoru 3 a tvrdě bojovali v první desítce. Oba McLareny se ze všech sil snažily  předjet Fernanda, ale jeho statečná obrana zajistila, že ve druhém závodě za sebou přejel cílovou čáru jako sedmý. Esteban mezitím sebral poslední bod jako desátý a zajistil si tak šesté umístění v první desítce sezóny.

ESTEBAN OCON, startoval z P13 , dojel na P10:

„Dnes to byl velmi náročný závod, takže odjet s dvojitým bodovým ziskem a dalším umístěním v první desítce je pozitivní. Jako vždy  jako tým sledujeme, jaké oblasti můžeme zlepšit pro příště. Byli jsme rychlí. jak v pátek, tak v sobotu – v kvalifikaci můžeme považovat za mírně nešťastnou, což našemu dnešnímu umístění na trati nepomohlo – takže tam je určitě větší potenciál, pokud to všechno poskládáme. Můžeme odjet z Baku s pozitivním pocitem a už se těším  na návrat do Kanady příští víkend, kde je cílem udržet body.“

 

FERNANDO ALONSO, startoval z  P10, dojel na P7:

„Závod byl dnes náročný , ale vedli jsme dobře a jsem spokojený se sedmým místem. Zřejmě nám pomohlo několik odstoupení ze závodu, ale tyto věci se stávají a my jsme je využili a skutečně maximalizovali své silné stránky. Předjel jsem několik aut na nových pneumatikách a na rovinkách jsme byli velmi rychlí, takže to bylo užitečné. Naše pohonná jednotka vypadá silně a konkurenceschopně, takže je to vždy dobrá věc. S řadou aut jsme si v tuto chvíli velmi blízko a očekávám, že v Kanadě to bude dost podobné. Zaměřme se na to, abychom tam získali více bodů!“

Zdroj: BWT Alpine F1 Team

FORMULA 1 – Azerbaijan Grand Prix 10. – 12.6. 2022