Velká cena Abu Dhabí – nedělní závod – tým Alpine F1

Tým Alpine F1 zakončil svou sezonu Mistrovství světa  FIA FORMULE 1 2021 dvěma bodovými umístněními na Velké ceně Abu Dhabí, kdy Fernando Alonso skončil osmý a Esteban Ocon  devátý.  Tento výsledek znamená, že tým skončí pátý v pořadí konstruktérů s 155 body. Esteban a Fernando odstartovali dobře a drželi pozici během úvodních kol 58kolové Grand Prix. Když byla situace mezi hlavními protagonisty napjatá, Esteban a Fernando pevně drželi na  devátém a jedenáctém místě. Po startu na měkké sadě pneumatik  Esteban první v boxech a v 16. kole přešel na tvrdou směs pneumatik. Fernando, který  odstartoval na tvrdé sadě, pokračoval v objíždění okruhu Yas Marina až do 36. kola, kdy byl aktivován virtuální safety car a on využil okna pro výměnu na střední sadu pneumatik. Španělský pilot vyjel z boxů jako osmý a Esteban desátý  a absolvoval zastávku mnohem dříve. Po několika útočných a obranných bitvách s Alpha Tauri  a McLareny se Fernando ocitl na devátém místě a Esteban  těsně za ním na desátém místě. Poté, co Sergio Perez odstoupil se svým vozem, se dvojice posunula o jedno místo. Výjezd safety caru v závěru závodu nastal zmatek, sprint na jedno kolo do cíle rozhodl o konečném pořadí v Mistrovství světa. Pod ohňostrojem v Abu Dhabi Fernando a Esteban přejeli cílovou čáru na osmém a devátém místě při mávnutí šachovnicové vlajky, aby zajistili pátou pozici v hodnocení konstruktérů.

Fernando Alonso (ESP) Alpine F1 Team A521. Abu Dhabi Grand Prix, Sunday 12th December 2021. Yas Marina Circuit, Abu Dhabi, UAE.

ESTEBAN OCON, startoval z P9, dojel na P9

„Gratuluji Maxovi [Verstappenovi] k vítězství v šampionátu. Je to zasloužené, protože letos byl skvělý a doufejme, že jednoho dne se s ním utkáme: to je náš cíl, na který se těšíme. Pokud jde o dnešek, řekl bych, že to pro nás byl dobrý závod. Udělali jsme dobře strategii, kterou jsme měli, když jsme přešli z měkké sady na tvrdou při jedné zastávce. Neprospěl nám virtuální safety car a bohužel jsme tam ztratili dvě místa. Někdy to jde, někdy ne, tak to je! Jsem velmi rád, že sezonu zakončím na v silném duchu  a to je pozitivní. Díky všem v týmu Alpine F1 v Enstone a Viry za jejich tvrdou práci po celou sezónu. Budeme dál bojovat!“

Esteban Ocon (FRA) Alpine F1 Team A521. Abu Dhabi Grand Prix, Sunday 12th December 2021. Yas Marina Circuit, Abu Dhabi, UAE.

FERNANDO ALONSO, odstartoval z P11, dojel na P8

„Dnes večer to byl  napínavý závod a sledovat boj o mistrovský titiul až do posledního kola bylo vzrušující. Odstartovali jsme závod na tvrdé sadě pneumatik a tentokrát jsme  vytěžili z safety caru. Užil jsem si souboje, které jsme vedli  s Alpha Tauri , a získat dvě bodová umístění pro tým je pro Alpine dobrý výsledek. Tento víkend jsme nebyli tak konkurenceschopní, ale předvedli jsme další silný závod. Nyní se musíme připravit na příští rok a zajistit, abychom měli dobrý začátek roku 2022. Rád bych také poblahopřál Maxu Verstappenovi k zisku titulu. Bylo jen otázkou času, kdy vyhráaje trofej, a i když dnes vytěžil z několika incidentů, myslím si, že se stal šampionem.“

Fernando Alonso (ESP) Alpine F1 Team A521. Abu Dhabi Grand Prix, Sunday 12th December 2021. Yas Marina Circuit, Abu Dhabi, UAE.

Zdroj: Alpine F1 Team