TÝM MERCEDES-AMG PETRONAS FORMULA ONE se stává prvním sportovním týmem investujícím do leteckých paliv

  • Průkopnická investice do udržitelného leteckého paliva, která otevírá novou fázi závazků k udržitelnosti pro tým.
  • Špičkový přístup ke snižování naší letecké uhlíkové stopy v rozsahu 3 v souladu s vědecky podloženými cíli, demonstrující sílu technologie umožňující naši cestu k čisté nule.
  • Klíčový pilíř našeho závazku dosáhnout 50% snížení emisí rozsahu 3 do roku 2026 a dosáhnout čisté nuly do roku 2030.

Tým Mercedes-AMG PETRONAS F1  oznamuje svůj závazek investovat do udržitelného leteckého paliva a stát se prvním globálním sportovním týmem, který tak učinil, jako součást naší snahy o další snížení emisí CO2 a naší ambice stát se sítí s certifikací SBTi. Nula do roku 2030.

Udržitelnost je jádrem našich operací. Jako tým Formule 1 závodící na několika kontinentech jsme neúnavně pracovali na tom, abychom pochopili dopad na životní prostředí, který máme, a roli, kterou můžeme sehrát při řízení změn. Vzhledem k tomu, že Formule 1 působí na vrcholu automobilových technologií, máme odpovědnost zajistit, abychom byli na špici inovací v udržitelných technologiích.

Sustainable Aviation Fuel (SAF)

SAF je obnovitelné letecké palivo nebo letecké palivo zpracované z odpadu, nově vznikající technologie, kterou Mezinárodní organizace pro civilní letectví uznala za hlavní roli při snižování  emisí z mezinárodního letectví1. Vzhledem k tomu, že letectví tvoří více než čtvrtinu celé naší předpokládané uhlíkové stopy, naše mnohamilionová investice do SAF výrazně zlepší náš celkový dopad na životní prostředí, přičemž špičková technologie dále nám pomůže na cestě k čisté nule.

SAF se stane významnou součástí strategie udržitelnosti našeho týmu, která odráží naši touhu řídit změnu ve Formuli 1 směrem k udržitelnějšímu závodění. Náš nákup Sustainable Aviation Fuel bude použit pro naše nepřímé letecké emise z rozsahu 3, které jsou vyloučeny z nákladového stropu Formule 1, jako jsou lety do míst Grand Prix a další služební letecké cesty.

Zakoupením  SAF budeme schopni dosáhnout téměř 50% snížení stopy letecké dopravy personálu našeho závodního týmu a budeme pokračovat v kompenzaci našich zbývajících emisí uhlíku z letectví kompenzací Gold Standard, zatímco budeme spolupracovat s průmyslem na zvýšení dostupnosti SAF.

Zatímco současná výroba a dostupnost SAF jsou omezené, příležitost je obrovská. Doufáme, že použití naší výkonné globální platformy k podpoře rozvoje a růstu trhu SAF předvede potenciál SAF a ukáže ostatním průmyslovým odvětvím, jak velký dopad může mít. Doufáme, že prostřednictvím našeho závazku povzbudíme ostatní, aby udělali totéž, a podpoříme tak další investice do výroby SAF.

Toto Wolff, Team principal a CEO týmu Mercedes-AMG PETRONAS F1 řekl:

„Sustainable Aviation Fuel má potenciál změnit způsob, jakým cestujeme, a dopad našich cest  na životní prostředí. To je téma, o kterém hodně přemýšlím osobně i profesionálně. Hodně létám, celý tým hodně létá. Pokud musíme létat, musíme najít lepší způsob, jak toho dosáhnout, a SAF je nejlepším řešením, které je v současnosti pro letecký průmysl k dispozici. Naším cílem je být na špici změn a používat jako model naši globální platformu motorsportu pro udržitelnější  budoucnost.“

Alice Ashpitel, manažerka pro udržitelnost a životní prostředí týmu Mercedes-AMG PETRONAS F1, k tomu uvedla:

„Naším cílem je začlenit udržitelnost do každého rozhodnutí, které učiníme, a opatření, které podnikneme. Věříme, že udržitelné letecké palivo může změnit způsob, jakým sport a podnikání obecně  jako jedni z největších uživatelů letectví, může mít pozitivní vliv na  svět. Doufáme, že budeme hrát vedoucí roli v předvádění toho, co je možné se SAF, a dokázat ostatním průmyslovým odvětvím, čeho lze dosáhnout.“

 

1 Sustainable Aviation Fuels (SAF) (icao.int)

Naše výroční zpráva o udržitelnosti bude zveřejněna v srpnu 2022 a bude obsahovat další informace o úspěších týmu, závazcích a naší strategii dosáhnout čisté nuly ověřené SBTi.

 

 KLÍČOVÉ MILNÍKY UDRŽITELNOSTI:

  • Naše provozy jsou uhlíkově neutrální od roku 2020 a využíváme uhlíkové kompenzace Gold Standard poskytované společností MyClimate, která podporuje větrné a solární projekty v Turecku a Dominikánské republice.
  • V průběhu let 2018 a 2021 jsme dosáhli 98% snížení stopy rozsahu 1 a 2.
  • Náš cíl snížení emisí o 50 % v rozsahu 1, 2 a částečném rozsahu 3 (do roku 2022 oproti výchozímu stavu z roku 2018) byl překročen. Do roku 2021 jsme dosáhli 58% snížení emisí.
  • První veřejná zpráva o udržitelnosti zveřejněná v srpnu 2021 včetně podrobností o naší uhlíkové stopě.
  • Dosažené a udržované externě ověřené certifikace: ISO14001, FIA 3*Akreditace.
  • První sportovní tým, který se v listopadu 2021 zavázal ke stanovení cíle Science Based Target a SBTi Net Zero Standard.

Zdroj: Mercedes-AMG Petronas Formula One Team