Tým Mercedes-AMG Petronas F1 si v sobotní kvalifikaci na Velké ceně Portugalska zajistil start z přední řady

  • Valtteri Bottas získal 17. pole position ve své kariéře a první v sezóně.
  • Lewis Hamilton dojel o 0,007 s v P2.
  • Oba piloti budou dnes startovat na střední sadě pneumatik, stejně jako dva Red Bully ve druhé řadě.
  • Sobotní kvalifikace přinesla 75. zajištění přední řady pro tým Mercedes F1 v moderní historii.

VALTTERI BOTTAS

Tvrdě jsme pracovali, abychom odstranily problémy, které jsem měl v kvalifikaci, to se podařilo a zde je výsledek – takže jsem šťastný. V prvních dvou závodech jsem věděl, že mám rychlost, ale hlavním problémem bylo zahřátí pneumatik. Na to jsme se hodně zaměřili, dostali jsme pár lekcí a vždy jsem věděl, že se naše tvrdá práce vyplatí. Klíčové bylo zachovat klid a soustředit se na svůj plán i malé detaily, zejména na přípravná kola. Byli jsme silnější, než jsme čekali, což je pozitivní překvapení, ale je to jen kvalifikace, je třeba myslet na zítřek. Víme, že Red Bull mají silné závodní auto a čekáme napínavý souboj.

 

2021 Portuguese Grand Prix, Sobota – Foto Steve Etherington

LEWIS HAMILTON

Nemám z kvalifikace velkou radost, protože jsem nedokázal zajet tolik dobrých kol, ale nejsem z toho frustrovaný, zajel jsem jen jedno dobré kolo a to bylo v Q2. Samozřejmě bych rád dal dohromady více dobrých kol, ale nebylo to snadné. Dráha byla kluzká, pneumatiky jsou tvrdé, takže musíte zajet  několik kol, abyste do nich dostali teplotu, a je těžké najít rovnováhu – funguje to na sekundu a pak je to rychle pryč. Valtteri dnes odvedl skvělou práci a já se soustředím jen na závod. Nyní je třeba najít strategii a zjistit, kde jsou příležitosti. Věřím, že budeme mít dobré tembo a bumeme bojovat o vítězství.

 

2021 Portuguese Grand Prix, Sobota – Foto LAT Images

TOTO WOLFF

Kvalifikace bývá naší slabinou a teď jsme se vrátili do první řady. V minulosti jsme viděli různé Valteriho výkony a dnes měl svůj mega den.  Nepochyboval jsem, a často jsem to řekl,  že se může dostat nahoru. Za dvěma Mercedesy jsou hned dva Redbuly a to je dobře připravená ingredience pro pěkný závod!

 

2021 Portuguese Grand Prix, Sobota – Foto Steve Etherington

ANDREW SHOVLIN

Blahopřeji Valtterimu k jeho 17. pole position v kariéře; Celý víkend probíhá v poměrně náročných podmínkách, takže je to velmi zasloužený výsledek. Je to také skvělý výsledek pro tým, že startuje s oběma auty v první řadě – 75. přední řada  pro Mercedes F1 v moderní historii . Byla to poměrně náročná kvalifikace; nebylo jasné, jestli bude nejrychlejší měkká nebo střední sada pneumatik. Do závěrečné kvalifikace nikdo nevyrovnal Levisův čas na střední sadě z Q2, takže jsme se rozhodli zvýšit naše šance využitím obou směsí. Protože se stalo, že se trať v posledních minutách zpomalila, takže výběr pneumatik neměl takový význam, ale jsme rádi, že jsme udělali vše pro zajištění první řady. Chtěli jsme, aby obě auta startovala na střední sadě pneumatik a  Red Bull bude startovat na stejné sadě, takže budeme mít stejnou strategii. Naším hlavním cílem bude zahřátí pneumatik, piloti ve třetí řadě a vzadu budou mít výhodu přilnavosti, která může vydržet kolo nebo dvě, takže to může být nevypočitatelné.

 

2021 Portuguese Grand Prix, Sobota – Foto: Jiří Křenek

 

2021 Portuguese Grand Prix, Sobota – Foto: Wolfgang Wilhelm

 

Zdroj: Mercedes-AMG Petronas F1