TÝM BWT ALPINE F1 představuje desátý závodní víkend 2022 Fia Formule 1 Mistrovství světa, Velkou cenu Británie.

Piloti Esteban Ocon a Fernando Alonso a technický ředitel Pat Fry sdílejí své myšlenky před desátým závodem sezóny v Silverstone.

PAT FRY:

„Silverstone je pro Formuli 1 fantastický okruh, protože většina zatáček – v tom jsou ty slavné – jako Copse, Maggotts a Becketts se jezdí ve vysoké rychlosti, což je vzrušující pro jezdce i diváky. V prvních závodech sezóny, A522 si vedl lépe v zatáčkách s vyšší rychlostí ve srovnání s nižší rychlostí, ale vývoj, který jsme přinášeli, to pomohl vyvážit. Hlavním otazníkem v Silverstone je často počasí, ale ať už prší nebo je sucho, dokážeme být konkurenceschopní. Všichni v Enstone neuvěřitelně tvrdě pracovali na výrobě a dodání přiměřeně velkého balíčku vylepšení – včetně nové podlahy a horní části  – včas pro tento závod. Tým vynaložil velké úsilí, aby byl tento upgrade připraven, takže velké poděkování  těm, kteří se podílejí na udržování intenzivního plánu upgrade vozů v této sezóně.“

ESTEBAN OCON:

„Odjížděli jsme z Kanady s pocitem hrdosti poté, co jsme v závodě získali dobré body. Měli jsme vůz na to, abychom získali dvojnásobek bodů a cílem bylo rozhýbat tempo v boji o čtvrté místo v poháru konstruktérů, a to se nám právě podařilo. Nyní se těšíme na další závod s cílem bojovat dále na roštu. Přinášíme nějaké vylepšení do Silverstone, takže doufejme, že nás čeká pár dobrých týdnů. Z mé strany jsem využil poslední týden nebo tak abych se vzpamatoval z intenzivního dvojzávodu, ale hlavně se připravil na další závody v Silverstone a Rakousku. Tento týden jsem byl v továrně, rozebíral poslední závod s inženýry a připravoval se na simulátoru. Cítím celý tým se těší na Silverstone, jeden z našich dvou domácích závodů.“

FERNANDO ALONSO:

„Silverstone je klasický závod v kalendáři. Získal jsem zde několik pódií, pole position a vítězství. Je to skutečná závodní dráha a často poskytuje dobrou akci na trati. S počasím je to většinou také nepředvídatelné. Někdy jsou letní dny velmi horké a jindy zase hustý déšť a na okruhu může být dost silný vítr. Ať bude počasí jakékoli, jsem si jistý, že to bude zábavný víkend. Pro mě to byla zatím smíšená sezóna. Zdá se, že se neustále držíme v první desítce a v některých případech se prosazujeme o něco výš, zejména v tempu na jedno kolo. V roce 2022 jsme však měli dost smůlu, jak se  zdá. Měli jsme problémy se spolehlivostí, ale také velmi špatně načasované incidenty a Safety Cars. Je toho víc a viděli jsme, že tam je potenciál. Těším se, že uvidím, jak si povedeme v nadcházejících závodech.“

Velká cena Velké Británie 2022:

 

  • Montreal byl třetí po sobě jdoucí Grand Prix Kanady, kde Alpine a Renault dosáhly dvojnásobného počtu bodů.
  • Fernando Alonso vyhrál Velkou cenu Británie dvakrát – v letech 2006 a 2011. Další čtyři umístění na stupních vítězů v Silverstone a tři pole position v Silverstone – v letech 2005, 2006 a 2012.
  • Z jeho posledních dvanácti závodů Velké ceny Británie je rok 2017 jediným rokem, kdy Fernanda překonal týmový kolega.
  • Fernanda dělí dva body od celkového počtu 2 000 bodů za kariéru ve Formuli 1.
  • Fernandovo druhé místo v kvalifikaci na Velkou cenu Kanady bylo jeho nejlepším výsledkem od doby, kdy se na Velké ceně Německa 2012 umístil jako první. Také to znamenalo jeho 38. start na startovním roštu v přední části kariéry ve Formuli 1.
  • Výsledkem byl také první start Enstone v první řadě od roku 2010, kdy Robert Kubica obsadil druhé místo v kvalifikaci na Velkou cenu Monaka.
  • Esteban Ocon v Silverstone nikdy neskončil mimo body. Svého nejlepšího výsledku dosáhl v roce 2020, kdy skončil šestý.
  • Esteban se vůbec podruhé ve Formuli 1 představil v Silverstone v roce 2016, kdy nahradil Kevina Magnussena v Renaultu pro víkendový trénink FP1.
  • Esteban získal body v sedmi z deseti závodů této sezóny a zůstává v první desítce v pořadí jezdců.

Zdroj: BWT Alpine F1 Team

 

Formule 1 – Lenovo British Grand Prix 1.-3.7. 2022