Scuderia AlphaTauri představuje svůj program udržitelnosti

Může být příhodnější doba  než před domácím závodem pro  Scuderia AlphaTauri, Made in Italy e dell’Emilia Romagna Grand Prix , která se koná v Imole 18. dubna 2021, ke shrnutí  programu udržitelnosti a plánů do budoucna . Zahrnuje úplné ekologické změny ve prospěch životního prostředí, což je prospěšné také pro náš region Emilia Romagna.

Program udržitelnosti Scuderia AlphaTauri

V desetiletí, které začalo v roce 2020, dojde k epochální změně ve vztahu Formule 1 k životnímu prostředí. Sleduje cestu stanovenou ve FIA ​​Environmentální strategii 2020 až 2030, která je  součástí Agendy OSN pro udržitelný rozvoj 2030.

Společný cíl FIA, Formule 1, nás a všech ostatních týmů je stanoven v Countdown to Zero do roku 2030. Zahrnuje systematické snižování emisí CO2 ze všeho, co se týká výroby závodních automobilů v naší továrně, na trati, v logistice cestování a  při závodech.

Byly stanoveny různé cíle pro dosažení čisté nulové uhlíkové stopy , což znamená, že celý provoz Formule 1 by měl dosáhnout nulových emisí uhlíku do roku 2030. Formule 1 chce být vnímána jako příklad celosvětové udržitelnosti životního prostředí tím, prostřednictvím urychlení technologií, které dekarbonizují planetu.

Jak toho lze dosáhnout?

V továrně a našem návštěvnickém centru

Zavázali jsme se k dosažení úplného ekologického přechodu v naší továrně a v našem návštěvnickém centru na závodní dráze využitím obnovitelné energie, snížení emisí CO2 a minimalizace odpadu ve všech oblastech, včetně vody a potravin.

Na závodní dráze

Automobily Formule 1 budou i nadále nejvýkonnějšími a nejúčinnějšími vozy na světě, které budou poháněny palivem z udržitelných zdrojů a budou využívat hybridní technologii pohonné jednotky. Formule 1 tak zůstává v čele efektivity v automobilovém sektoru.

Cestování

Budeme i nadále usilovat o maximálně efektivní logistiku, budeme-li naše zařízení přepravovat co nejefektivněji, s využitím dopravních prostředků s co nejmenším dopadem na životní prostředí.

Cesta k čisté nule

Abychom snížili nevyhnutelné emise CO2, zavázali jsme se k zavedení procesů sekvestrace uhlíku.

Dosažení čistých nulových emisí do roku 2030 vyžaduje neustálé a postupné snižování emisí uhlíku a zároveň získání uhlíkových kreditů k vyrovnání emisí do atmosféry, které nelze zcela vyloučit. Jde o strategii s přesně stanovenými cíli, která bude každoročně sledována. Scuderia AlphaTauri to bude dodržovat, přičemž výchozím bodem bude naše uhlíková stopa od roku 2019, rok před zahájením programu udržitelnosti.

Interní posouzení provedené ve spolupráci se specializovanou firmou dospělo k závěru, že náš tým v roce 2019 vyprodukoval přibližně 15 000 tun CO2.

To byl tedy náš výchozí bod směřující k úplné ekologické změně, která prostřednictvím různých iniciativ a akcí povede ke společnému cíli Countdown to Zero v roce 2030. Předsevzali jsme si snižovat množství rok od roku a proces začal v roce 2020. Většina těchto emisí, 70%, pochází z činnosti v naší továrně, proto se na tuto oblast zaměřujeme nejvíce.

Byly přijaty dvě hlavní iniciativy: využívání zelené elektrické energie vyrobené ze 100% obnovitelných zdrojů a krátce používání systému vytápění využívajícího energii z výroby vína a místní zahradní odpad. Tato poslední iniciativa bude spuštěna letos na podzim prostřednictvím partnerství se společností Caviro Group, italským lídrem v oblasti vinařství, s termoelektrickou elektrárnou na biomasu nacházející se  jen pár set metrů od naší továrny ve Faenze, proto můžeme využít možnosti napojení potrubím.