Mistr světa F1 se před Velkou cenou Nizozemska utká s japonským pilotem

Úřadující mistr světa Formule 1 Max Verstappen se tento víkend připravil na domácí Velkou cenu Nizozemska proti Yuki Tsunodovi ze Scuderia AlphaTauri.

  • Max Verstappen přijíždí na nizozemský okruh čerstvě po svém skvělém vítězství ve Velké ceně Belgie minulý víkend, kde odstartoval 14. na startovním roštu ve Spa a projel polem, aby získal další vítězství a nejrychlejší kolo.
  • Nizozemský pilot, který se narodil v Belgii, nyní usiluje o své 10. vítězství v mistrovství světa FIA Formule 1 v roce 2022 poté, co zvýšil svůj náskok na 93 bodů před týmovým kolegou z Oracle Red Bull Racing Sergio Pérezem.
  • Před předposledním evropským závodem aktuální sezóny se Verstappen připojil k japonskému pilotovi Tsunodovi v Zandvoortu k jedinečnému střetu na trati díky šílenému světu reverse závodů.
  • V 70. letech 20. století místní výrobce DAF vybavil své vozy převodovkami CVT s pouhými dvěma rychlostními stupni – jedním vpřed a jedním vzad – což jim umožnilo dosáhnout stejné maximální rychlosti v obou směrech.
  • Reverzní závod není poprvé, co se v této sezóně postavili proti sobě v jiném voze, protože Tsunoda triumfoval, když duo závodilo ve Swamp Buggies v květnu na vodě na Floridě.
  • V tomto posledním zúčtování v roce 2022, když spadla vlajka, byla konkurence zuřivá, protože Verstappen získal pole position poté, co ho Tsunodovy ambice přemohly a jeho DAF skončil u zdi.
  • Verstappen v závodě také zvítězil, protože Tsunoda zkušeně projížděl speciálně postavenou trať s různými překážkami, zatímco Tsunoda tlačil na šampiona, ale kolébal se ve složité zatáčce Hugenholtz.

Max Verstappen řekl:

„Předtím jsem viděl pár videí na YouTube a řekl jsem si, že by to byla skvělá zábava zažít na vlastní kůži reverse závod. Užili jsme si spoustu legrace a myslím, že to byl docela stabilní výkon.“ Nikdy předtím jsem nejezdil tak rychle zpátečkou, samozřejmě všichni občas couváme, ale velmi pomalu, takže to byla nová zkušenost. Auto dokáže jet až 120 km za hodinu a jede stejně rychle i zpátečkou. Zatím se budu držet závodění vpřed. Je čas na naši další výzvu!“

Yuki Tsunoda dodal:

„Nikdy předtím jsem nic takového nezažil, rozhodně to byla speciální událost a i přes havárii jsem si užil spoustu legrace. Bylo skvělé znovu vyzvat Maxe, po mém vítězství v Swamp Buggy, teď jsme vyhráli každý, takže jsme zvědavi, jaká bude další soutěž! Ale zatím se těšíme na Grand Prix tento víkend v Zandvoortu, loni jsem si trať užil a už se nemohu dočkat až tam zase pojedu. Líbí se mi, jakou výzvu představují všechny ty klopené zatáčky, a nizozemští fanoušci jsou úžasní. Pamatuji si, jak jsem loni před závodem seděl na startovním roštu a slyšel jsem fanoušky jásat při zvuku motorů, byla to neuvěřitelná atmosféra.“

Zdroj: Red Bull Content Pool News