Miami Grand Prix sobotní kvalifikace pro tým BWT Alpine F1 Team

BWT Alpine F1 Team prožil nešťastnou sobotu před víkendovou Velkou cenou Miami, když se Fernando Alonso kvalifikoval jako jedenáctý na startovním roštu pro debutový závod. Esteban Ocon bohužel nejel kvalifikaci v důsledku poškozeného podvozku po těžkém incidentu během FP 3.

V kvalifikaci se Fernando snažil pokračovat v silném tempu, které doposud nastavil o tomto víkendu, včetně jeho čtvrtého místa veFP3. Španělský pilot prošel Q1 a měl tempo na postup do Q3. Měl smůlu, že se nekvalifikoval výše na startovním roštu poté, co slibné kolo v Q2 ohrozil provoz. Nakonec mu k postupu do Q3 chybělo 0,032 sekundy, což znamená, že do nedělního závodu bude startovat z jedenáctého místa na startovním roštu. V prvním kole FP3 ztratil Esteban v 17. zatáčce kontrolu nad svým A522 a narazil do vnější bariéry. Poškození jeho vozu způsobilo prasknutí podvozku a další bude použit pro nedělníí 57kolovou Grand Prix.

ESTEBAN OCON, neabsolvoval kvalifikaci:

„Za dnešek se týmu mohu jen omluvit, protože nikdy není dobrý pocit, když havarujete. Celý tým tvrdě pracoval na tom, aby byl vůz na dobrém místě, takže je zklamáním, že v kvalifikaci jsme nemohli vidět skutečný potenciál. Byl to velký hnáraz, takže jsem byl trochu otřesený, ale naštěstí jsem v pořádku. Budeme se muset podívat na to, co lze udělat, aby byly bariéry bezpečnější, protože Carlos byl po včerejší téměř identické havárii utrpěl také otřes. Jako vždy musí být prioritou bezpečnost. Prozatím se zaměříme na uvedení auta do provozu a na vyhodnocení den předtím, než  v neděli vyrazíme na trať, aniž bychom něco ztratili, ale mohli jsme jen získat.“

FERNANDO ALONSO, P11, 1:30,160:

„Vůz se dnes cítil dobře, takže je zklamáním, že donedělního závodu startuju jako jedenáctý. V Q2 jsem narazil na provoz v posledním kole s Carlosem [Sainzem] v 11. zatáčce a v 16. zatáčce jsem ztratil asi pět desetin sekundy, takže moje kolo bylo zničené. Pro první jízdu v Q2 jsme namontovali použitou sadu a na tento druhý pokus jsme si nechali nové pneumatiky. Tato časová ztráta však znemožnila postup do Q3, což je pro nás opět smůla. Myslím, že jsme dnes mohli být pátí nebo šestí, ale nejsme.

Zdroj: BWT Alpine F1 Team

FORMULA 1 – CRYPTO.COM Miami Grand Prix 6. – 8.5.2022