Jaká byla Velká cena Francie pro tým Alpine F1 – Fernando Alonso skončil na osmém místě a Esteban Ocon na čtrnáctém místě

Tým Alpine F1 získal čtyři body na Velké ceně Francie  s Fernandem Alonsem na osmém místě na okruhu Paula Ricarda. Jeho týmový kolega Esteban Ocon skončil mimo body na čtrnáctém místě.

Grand Prix Francie

Závod na 53 kol se pro většinu závodů ukázal jako náročný, protože klíčovým faktorem výsledku závodu byla degradace pneumatik.

Fernando odstartoval z devátého místa na startovním roštu jasně, když se v prvním kole posunul až na sedmé místo, než  se pustil do svého prvního stintu na osmém místě. Jeho pneumatiky střední tvrdosti začaly vykazovat známky opotřebení a v 18. kole vyměnil za tvrdou sadu. Jeho tempo bylo silné a dokázal se vrátit zpátky na body. V posledních pěti kolech  Fernando  bojoval o šestou pozici s Danielem Ricciardem a Pierrem Gaslym, ale  musel se spokojit se zaslouženým osmým místem.

Esteban také udělal solidní únik z dráhy na tvrdé sadě pneumatik, čímž vyvinul tlak na oba McLareny před ním. Nedokázal udržet své tempo na svém prvním stintu a pozastávce v boxech v 28. kole  kdy vyměnil za střední sadu pneumatik, byl mimo body. Skončil na místě čtrnáctém.

 

ESTEBAN OCON, Startoval z pozice P11, dojel na pozici P14:

„Nebyl to závod, jaký jsme si představovali a celkově byl pro nás víkend zklamáním. Dnes jsme cítili, že nám něco chybí, a máme co přezkoumat. Neměli jsme tempo, pneumatiky rychle degradovaly a to znamenalo, že jsme nemohli tlačit, abychom se dostali na bodové umístění. Z tohoto víkendu se poučíme a budeme postupovat kupředu. Další  závod je příští týden a my se snažíme vrátit silní.

Esteban Ocon (FRA) Alpine F1 Team A521. French Grand Prix, Sunday 20th June 2021. Paul Ricard, France.

FERNANDO ALONSO, startoval z pozice P9, dojel na pozici P8:

„Startovali jsme devátí a  skončili jsme osmí a celkově jsme závod zajeli tak, jak jsme chtěli, takže jsem dnes s výsledkem spokojený. Neočekávali jsme, že se pneumatiky budou tak zhoršovat, a naše sada středních pneumatik na začátku závodu dlouho nevydržela. Měl jsem trochu obavy, ale když jsme přešli na tvrdou sadu, ukázali jsme silné tempo a  udrželi ho až do konce a vypadalo to, že bychom mohli v posledních několika kolech předjet Gaslyho a Ricciarda před námi. V sobotu i v neděli jsme měli na několika okruzích podobné výkony, takže si myslím, že můžeme být trochu klidnější, že toto je naše skutečná pozice, a ne ta, kterou jsme předvedli v Monaku. “

Fernando Alonso (ESP) Alpine F1 Team A521. French Grand Prix, Sunday 20th June 2021. Paul Ricard, France.

MARCIN BUDKOWSKI, VÝKONNÝ ŘEDITEL

„Byl to závod kterému dominovalo hospodaření s pneumatikami a opotřebení a to byl rozdílný příběh pro obě naše auta.  Zkoušeli jsme reverzní strategii s Estebanem a ten měl při svém prvním stintu značné opotřebení pneumatik  V době, kdy  zajel do boxů, byl jeho závod již ohrožen. Fernando měl dobrý start a po celý závod se držel v první desítce. Měl také nějaké opotřebení, ale zvládl to dobře na tvrdé sadě při svém druhém stintu a dokázal v těsném souboji o šesté místo vyvinout  tlak na Gaslyho a Ricciarda. Je dobré znovu závodit s našimi soupeři na trati po dvou náročných závodech, i když máme pocit, že jsme z tohoto víkendu mohli získat více bodů. Těšíme se na další souboje již příští víkend. “

Fernando Alonso (ESP) Alpine F1 Team A521. French Grand Prix, Sunday 20th June 2021. Paul Ricard, France.

Zdroj: Alpine F1 Team

 

Formule 1 – kalendář závodů 2021