GRAND PRIX EMILIA ROMAGNA 2022 – sobotní sprintová kvalifikace – Tým BWT ALPINE F1

Fernando Alonso skončil devátý a Esteban Ocon šestnáctý při zahajovací sprintové kvalifikaci sezóny před zítřejší Grand Prix Emila Romagna.

Pro Fernanda to byla promarněná příležitost zlepšit své páté místo na startovním roštu, když se při mávnutí šachovnicové vlajky propadl o čtyři místa na deváté. Esteban dokázal získat nějaké pozice, když na konci proměnil své místo na startovním roštu na šestnácté, přičemž  vše ještě bude ve hře v zítřejším závodě na 63 kol v Imole.

Oba piloti se rozhodli odstartovat 21kolový sprint na měkké sadě pneumatik. Fernando se snažil opustit svůj startovní box z čáry a ve druhé zatáčce v úvodním kole se propadl o dvě místa zpět. Esteban mezitím dokázal těžit z incidentu o jedno kolo vpředu a získal dvě místa a přidal k pozici, kterou získal při nájezdu do první zatáčky .

Fernando byl v boji po zbytek závodu, nakonec získal osmé místo – a konečné bodované umístění – pět kol před koncem a skončil devátý. Esteban nebyl schopen postoupit ze šestnáctého místa, když mu cestu blokoval  vláček v délce šesti aut..

ESTEBAN OCON, startoval z P19, dojel na P16:

„Celkově to dnes byl náročný závod a pro nás bude vždy výzvou získat umístění. Skončit do šestnáctého místa bylo pravděpodobně to nejlepší, čeho jsme mohli dosáhnout. Měl jsem slušný start, vyhnul se incidentům a  pak už  to byl vlak s auty vepředu. Bylo těžké postoupit, ale jsem si jistý, že zítra dokážeme víc. Naším cílem je sbírat body. Dnes jsme získali dobré znalosti o pneumatikách, což nám pomůže s naší strategií. Může také pršet, a jak víme ve Formuli 1, stát se může cokoliv.“

FERNANDO ALONSO,  startoval z P5, dojel nal P9:

„Dnes jsme nebyli dostatečně rychlí, takže to pro nás byla sprintová kvalifikace zklamáním. Došlo k velké degradaci pneumatik a náš start nebyl zdaleka ideální, takže se na to musíme dnes večer podívat. Věděli jsme, že bude těžké udržet Sergia Pereze a Carlose Sainze za sebou s tempem, které mají, takže jsme si mysleli, že sedmé místo je dnes možná realistické. Ale  díky degradaci pneumatik bylo těžší toho dosáhnout. Máme zítra na zotavení a dnešek je skoro jako Q4! Zkontrolujeme náš výběr pneumatik a uvidíme, jaké bude počasí zítra, protože to vypadá, že může pršet. Rozhodně je o co hrát.“

Zdroj: BWT Alpine F1 Team

 

FORMULA 1 – Rolex Gran Premio Del Made in Italy E DELL’EMILIA-ROMAGNA 22. – 24.4. 2022