Velká cena Austrálie – nedělní závod – tým Mercedes AMG-PETRONAS Formula One

  • George Russell ani Lewis Hamilton nedokončili nedělní Velkou cenu Austrálie.
  • Náročný víkend pro tým znamenal, že Lewis odstoupil kvůli poruše pohonné jednotky a George utrpěl nehodu, která ukončila závod v předposledním kole.
  • George startoval do závodu ze 7. místa na středně tvrdých pneumatikách, Lewis se na měkkých pneumatikách zařadil na 11. místo.
  • Oba jezdci získali pozice v úvodním kole a v sedmém a osmém kole zamířili do boxů pro tvrdé pneumatiky.
  • Bohužel, Lewisův závod skončil krátce poté, musel odstoupit pro poruchu pohonné jednotky.
  • Výsledný virtuální safety car umožnil Aston Martinu Fernanda Alonsa přeskočit před George, a to se značným náskokem.
  • Ve zbývajících dvou stintech George smazal ztrátu a po několika kolech zajel do boxu pro čerstvé pneumatiky, aby na Alonsa zatlačil a dostal se na šesté místo.
  • Když bojoval o předjetí, utrpěl v předposlední kole nehodu v 6. zatáčce, která měla za následek dvojité odstoupení ze závodu. Sportovní komisaři incident po závodě vyšetřovali a čeká se na jejich rozhodnutí.
  • Tým bude tvrdě pracovat na tom, aby vůz před Velkou cenou Japonska v Suzuce, která se pojede za dva týdny, přinesl do vozu více výkonu.

GEORGE RUSSELL

„Po nehodě jsem naštěstí v pořádku. Opravdu nevím, jak vysvětlit, co se stalo. Sto metrů před zatáčkou jsem ztrácel půl sekundy na Fernanda (Alonsa) a pak byl najednou hrozně rychle přede mnou. Bylo vidět, že brzdil dříve než v předchozích kolech a pak zase šlápl na plyn. To jsem nečekal a překvapilo mě to. Narazil jsem do zdi a prožil několik dramatických vteřin poté. Byl to neuspokojivý konec těžkého závodu. Naše tempo nebylo takové, jaké jsme chtěli. Předvedli jsme dobré časy na kolo, ale nakonec máme co dělat, abychom je dohnali. Zaměříme se na to, jak se můžeme zlepšit před Japonskem za dva týdny.“

2024 Australian Grand Prix, Sunday – LAT Images

 LEWIS HAMILTON

„Můj závod probíhal dobře až do okamžiku, kdy jsme utrpěli poruchu pohonné jednotky. Je docela těžké tady předjíždět, ale na měkkých pneumatikách jsme na začátku získali nějaké pozice. Byla smůla, že jsme museli odstoupit do závodu, protože před námi byla ještě dlouhá cesta. Začal jsem tlačit na pilu, ale pohonná jednotka se zastavila. Takové věci se stávají a já vím, že se odrazíme ode dna. V průběhu sezóny budeme také vylepšovat vůz. Učinili jsme tak v předchozích letech a jsem přesvědčen, že tak učiníme znovu. Je těžké, že v tuto chvíli nejsme tak konkurenceschopní, jak bychom chtěli, ale budeme dál tvrdě pracovat. Soustředím se na to, abych to dělal s týmem. Očekávám, že v krátkodobém horizontu bude stále obtížné se dále zvyšovat, ale uvidíme, co můžeme udělat ve střednědobém horizontu.

2024 Australian Grand Prix, Sunday – LAT Images

 TOTO WOLFF, šéf týmu a generální ředitel

„Byl to závod zklamání, který ukončil náročný víkend. Poté, co se Lewis odvážně rozhodl startovat na měkkých pneumatikách, udělal zpočátku dobrý pokrok. Bohužel, jeho závod krátce poté skončil. Pošleme pohonnou jednotku zpět do Brixworthu a prošetříme, co poruchu způsobilo. Pro George bylo jasné, že Alonso brzdil dříve než v předchozích kolech. Nyní je na stewardech, aby zjistili, co to způsobilo. Nikdo nemá pozitivní pocit z toho, kde se právě nacházíme, ale soustředíme se na to, abychom to změnili. Je těžké to přijmout, ale zůstaneme klidní a vyrovnaní. Viděli jsme jiné, kteří ukázali, že když to uděláte správně, věci se mohou rychle obrátit. To je to, o co usilujeme.“

 ANDREW SHOVLIN, technický ředitel části

„To byl velmi neuspokojivý konec náročného víkendu, kdy před Japonskem za dva týdny bude třeba napravit značné množství škod způsobených nehodami. Do závodu jsme šli s nadějí, že se z našich pozic na startovním roštu posuneme vpřed: s Lewisem to znamenalo startovat na měkkých pneumatikách, což mu pomohlo získat pozice v úvodním kole, a George na středně tvrdé. Lewisův závod byl přerušen náhlým a neočekávaným selháním pohonné jednotky; Nebyli jsme o tom nijak varováni a budeme to muset dále prošetřit, až se pohonná jednotka vrátí do Brixworthu. George věděl, že musí absolvovat dva dlouhé stinty na tvrdém povrchu a najít správnou rovnováhu mezi tlačením na pneumatiku a prodloužením její životnosti. Bylo jasné, že nejsme schopni bojovat se třemi týmy vpředu a on bojoval o šesté místo poté, co Alonso zajel do boxů pod VSC kvůli Lewisovu odstoupení a získal pozici na trati. George měl v posledním stintu příležitost získat místo zpět a v předposledním kole byl očividně zaskočen nečekaným zpomalením před ním. Byl to pro nás náročný víkend, během kterého jsme nebyli schopni závodit na jedno kolo ani na dlouhých jízdách, a v nadcházejících dnech budeme pokračovat v procházení dat, abychom zjistili, co nefunguje. Je jasné, že máme na čem pracovat, abychom oběma jezdcům poskytli lepší nástroj pro práci během závodních víkendů. Nyní musíme sklopit hlavy, propracovat se výzvami jednu po druhé a zaměřit se na to, abychom příště v Suzuce předvedli lepší výkon.

Zdroj: Mercedes AMG-PETRONAS Formula One Team

 

Formule 1 – Rolex Australian Grand Prix 22.-24.3. 2024