Formule 1 : Velká cena Ázerbájdžánu – tým Scuderia Ferrari  ve sprintu v Baku

V prvním sprintu sezóny skončila Scuderia Ferrari druhá díky Charlesi Leclercovi a Carlos Sainz dojel na pátém místě. Závod, který byl v úvodním kole přerušen výjezdem Safety Caru po nehodě Yukiho Tsunody, byl těsný až do samého konce 17. kola. Charles Leclerc vedl až do 8. kola, než se před něho dostal Sergio Perez. Charles však dokázal odrazit pozornost Maxe Verstappena na druhém Red Bullu až k šachovnicové vlajce a přivezl si domů sedm bodů za druhé místo. Mezitím se Carlos v úvodních fázích utkal s Verstappenem a Georgem Russellem, ale po restartu jel spíše osamocený závod, uvízl mezi Russellem a Fernandem Alonsem.

Důležitá data

Jak se očekávalo, Red Bull měl dnes lepší tempo než SF-23, ale Charles a Carlos chtějí se pokusit ještě lépe a zítra v Grand Prix na 51 kol. Tým bude moci počítat s daty ze Sprintu, aby mohl dále doladit přípravu SF-23 a získat z ní maximum. Zítra v 15 hodin místního času (13 SEČ) odstartuje Charles z pole position, kterou si zajistil v páteční kvalifikaci, zatímco Carlos se zařadí do druhé řady na čtvrté místo.

Charles Leclerc #16

„Chtěl jsem jet pro vítězství, ale zároveň jsme věděli, že to bude těžké kvůli závodní rychlosti, kterou Red Bull Racing má. V tom zaostáváme a co se nejvíce zaměřujeme na zlepšení. Pozitivní je, že máme silné kvalifikační tempo a od našeho posledního závodu v Austrálii jsme udělali dobrý krok správným směrem. Uvidíme, co bude možné zítra.

Carlos Sainz #55

„Tento víkend pro mě nebyl snadný, ale budeme pokračovat. Podařilo se nám přivézt domů nějaké body a já se z nich pokusím těžit. Doufejme, že když dnes dokončím více kol, zítra budu moci obejít hlavní omezení a maximalizovat výsledek. Víkend ještě neskončil a v Baku musíte být připraveni chytit každou příležitost, takže teď je maximální soustředění, dokud závod neskončí.“

Šéf týmu Frédéric Vasseur

„Když  startujete z pole a nepřinesete domů výhru, nemůžete být s výsledkem úplně spokojeni. Přesto Charles a Carlos předvedli závod, který jsme očekávali, a přinesli dobrý výsledek. V Melbourne jsme viděli, že jsme udělali pokrok, a myslím, že tento víkend se to zatím potvrdilo i zde. V kvalifikačním trimu jsme byli rychlejší než Red Bull a v závodě jsme byli schopni bojovat s Perezem a Verstappenem, i když jsme viděli, že je stále na čem pracovat, pokud jde o tempo. Dnes jsme mohli vyzkoušet střední sadu pneumatik a provozovat vůz s vyšším palivem, což nám přineslo několik užitečných dat k analýze s cílem získat ještě více z našeho balíčku zítra, kdy Charles znovu startuje z pole position.“

Zdroj: Scuderia Ferrari

 

STARTING GRID – AZERBAIJAN GRAND PRIX – 30.4.2023