Fernando Alonso dosáhl v Baku nejlepšího výsledku po návratu do Formule 1

ALPINE F1 TEAM  získal osm bodů při  F1 Velké ceně Ázerbajdžánu díky úžasným dvěma závěrečným kolům Fernanda Alonsa , kdy se španělský pilot posunul o čtyři místa skončil na šesté pozici. Esteban Ocon odstoupil ze závodu pro poruchu pohonné jednotky na začátku závodu.

Fernando Alonso zajel brilantní závěrečná dvě kola po pozdním restartu závodu, a opouštěl Baku se svým nejlepším výsledkem ve Formuli 1 od Velké ceny Austrálie v roce 2018. Fernando a Esteban Ocon odstartovali dobře ze svých pozic. Na konci prvního kola byl Fernando na sedmém místě a jeho týmový kolega na  jedenáctém.

Jen o několik kol později Esteban ve 4. kole ukončil závod  pro ztrátu pohonu, která ho donutila zajet do boxu a odstoupil ze závodu. V 31. kole vyjel safety car po nehodě  Lancea Strolla na hlavní rovince, což Fernandovi umožnilo po opětovném otevření pitlane vyměnit na měkkou sad pneumatik. Na čerstvé sadě pneumatik získal několik míst a snažil se dostat se do první desítky, ale nedařilo se mu dostat se před Daniele Ricciarda, který jel na desátém místě.  Výsledek  se dostavil až po červené vlajce po nehodě Maxe Verstappena, čímž se celé pole dostalo do pitlane a v posledních dvou kolech sprintu.

Po poměrně dlouhé přestávce byl závod obnoven pevným restartem. Fernando, který jen na měkké sadě pneumatik, předvedl skvělý výkon. Nejprve projel s několika dalšími vozy do první zatáčky a potom odvážně předjel  Yuki Tsunodu na vnější straně v páté zatáčce a skončil na šesté pozici..

ESTEBAN OCON, Startoval z P12, závod nedokončil

„Nečekal jsem, že budu muset odstoupit ze závodu. Ztráceli jsme tlak a musel jsem auto brzy odstavit. Odstartovali jsme dobře a dostali jsem se před McLareny a  jel jsem dobrý závod, a měl jsem tempo do první desítky, což nakonec Fernando dokázal.  Těším se na další závod, Grand Prix Francie. Nemohu se dočkat, až tam zase budu závodit. “

Esteban Ocon (FRA) Alpine F1 Team A521. Azerbaijan Grand Prix, Sunday 6th June 2021. Baku City Circuit, Azerbaijan.

 

Esteban Ocon (FRA) Alpine F1 Team A521. Azerbaijan Grand Prix, Saturday 6th June 2021. Baku City Circuit, Azerbaijan.

FERNANDO ALONSO, startoval z P8, dokončil na P6

„Jsem rád  že jsme si jako tým  z tohoto víkendu odnesli několik dobrých bodů, po náročném víkendu si to myslím zasloužíme.  Snažili jsme s v závěrečných kolech útočit a být dostatečně agresivní, abychom získali dobré umístění. Víkend byl pro nás docela slušný, i když nám v průběhu závodu trochu chybělo tempo. Musíme to tedy vyhodnotit, ale jsem s dneškem spokojený a budeme se snažit, abychom se ve Francii posunuli ještě dál.“

Fernando Alonso (ESP) Alpine F1 Team A521. Azerbaijan Grand Prix, Sunday 6th June 2021. Baku City Circuit, Azerbaijan.

 

Zdroj a foto: Alpine F1 Team