Bahrain Grand Prix – vyhlídky týmu Scuderia Ferrari

Vyrážíme! V Bahrajnu začíná 74. sezóna mistrovství světa Formule 1, nejdelší v historii s 23 závody na čtyřech kontinentech. Trať Sakhir dlouhá 5,412 kilometrů je pro jezdce velmi známá, protože byla použita dvakrát ve stejné sezóně v roce 2020, přičemž během předsezónních testů absolvovali také stovky kol.

Trať

Piloti absolvují v neděli 57 kol na Bahrain International Circuit a ujedou na vzdálenost 308,238 km. Jeho klíčovými rysy jsou dlouhé rovinky a velmi silné brzdné body, zejména v zatáčkách 1 a 14. Jsou zde tři zóny DRS, kde lze použít pohyblivé zadní křídlo: na rovince start-cíl a po zatáčkách 3 a 10. Jako vždy, kvalifikace a závod odstartuje po západu slunce v 18 (16 CET) za umělého osvětlení. Se zapadajícím sluncem klesá i teplota trati, a proto auta zrychlují.

Sladké vzpomínky

V loňském roce, kdy poprvé závodila nová generace vozů s přítlačným efektem, si Scuderia zajistila umístění jedna-dva, Charles Leclerc vedl svého týmového kolegu Carlose Sainze za šachovnicovou vlajkou.

 

Tři otázky pro…

FRÉDÉRIC VASSEUR, TEAM PRINCIPAL

Začátek nové sezóny je vždy velmi výjimečný okamžik. Jaká je nálada v týmu?

„Ten pocit jsem měl ve své kariéře poměrně často, ale musím přiznat, že tentokrát je to zvláštní. Cítím nadšení nejen z každého zaměstnance v Maranellu, ale také z tifosi – a trvalo mi jen pár měsíců, než jsem se touto vášní a vzrušením nakazil. Nemůžeme se dočkat, až začne sezóna.“

Jaká jsou tvá očekávání od tohoto závodu, vezmeme-li v úvahu předsezónní testy z minulého týdne?

„Testování proběhlo dobře a tři dny minulý týden ukázaly, že vůz splňuje naše očekávání a nyní musíme pokračovat v dolaďování, abychom z něj vytěžili maximum. Jedna věc je jasná: toto bude šampionát s největším počtem závodů všech dob, takže bez ohledu na výsledek, titul nevyhrajeme ani neprohrajeme v Bahrajnu..“

 Co můžeme tento víkend v Sakhiru očekávat z technického hlediska?

„Trať známe docela dobře, ale měnící se teploty vzduchu a na trati, stejně jako měnící se podmínky větru a nové pneumatiky Pirelli velmi zkomplikují správné nastavení vozu, ale Carlos i Charles získali během tří testovacích dnů bylo hodně dat, takže bychom měli být dobře připraveni na dobrý víkend.“

Frédéric Vasseur

Státní příslušnost: Francie

Narozen 28.5.1968 v Draveil (Francie)

 

Statistiky Ferrari

  • Účast v GP 1052
  • Sezóny v F1 74
  • Debut v Monaku 1950 (A. Ascari 2.; R. Sommer 4.; L. Villoresi ret.)
  • Vítězství 242 (23 %)
  • Pole position 242 (23 %)
  • Nejrychlejší kola 259 (24,62 %)
  • Celkový počet umístění na stupních vítězů 798 (25,28 %)

 

Ferrari Statistiky Grand Prix Bahrajnu

  • Účast v GP 18
  • Debut 2004 (M. Schumacher 1.; R. Barrichello 2.)
  • Vítězství 7 (38,89 %)
  • Pole position 6 (33,33 %)
  • Nejrychlejší kola 6 (33,33 %)
  • Celkem 16 umístění na stupních vítězů (29,63 %)

 

Velká cena Bahrajnu: fakta a čísla

3.

Počet sezón, kdy byli Charles Leclerc a Carlos Sainz týmovými kolegy. Spolu se současnou sestavou Red Bull Racing je to dvojice, která společně absolvovala nejvíce závodů (43) ze současných jezdců na startovním roštu. Rekord v počtu závodů odjetých společně pro Ferrari i Formuli 1 jako celek drží Michael Schumacher a Rubens Barrichello se 102. Na čele Ferrari jsou další Sebastian Vettel-Kimi Räikkönen s 80 a Fernando Alonso-Felipe. Massa dne 77.

5.

Tolikrát startovalo Mistrovství světa Formule 1 v Bahrajnu. Z dosavadních čtyř závodů jen jednou pokračoval vítěz v Sakhiru, aby získal titul, což byl případ Fernanda Alonsa (Renault), který si svůj druhý titul zajistil v roce 2006 na konci velkého boje s Michaelem Schumacherem v Ferrari. V ostatních letech, kdy sezóna začínala v Bahrajnu, byli vítězi na Sakhiru Alonso s Ferrari F10 v roce 2010, Lewis Hamilton pro Mercedes v roce 2021 a Charles Leclerc s Ferrari F1-75 v loňském roce.

10.

Průměrný počet dní v roce, kdy v Bahrajnu prší. Je to jedno z nejsušších míst na zemi. Nejdeštivější zemí pro pořádání Grand Prix je Kanada, kde v Montrealu průměrný počet dešťivých dnů za rok není menší než 163.

21.

Počet let od zahájení Mistrovství světa Formule 1 začalo dříve než letos. Stalo se tak v roce 2002, kdy se 3. března jela Velká cena Austrálie. Bylo však několik sezón, kdy závodění začalo v tom roce mnohem dříve. V sedmdesátých letech se úvodní závod obvykle jel v Argentině a Brazílii v lednu a únoru, zatímco vůbec nejstarší závod se konal v Jižní Africe dvakrát, 1. ledna 1965 na okruhu ve východním Londýně a v roce 1968 na Kyalami, což znamenalo že kvalifikace vlastně proběhla v předchozím roce!

417.

Počet kol na okruhu Sakhir, které dokončila Scuderia Ferrari během pouhých tří dnů letošních předsezónních testů. AlphaTauri a Williams ve skutečnosti dosáhli více a to 456 a 439.

 

Zdroj: Scuderia Ferrari

 

Formule 1 – kalendář závodů 2023