Začala oprava další části Posázavského Pacifiku

V polovině října začaly práce na zprovoznění části Posázavského Pacifiku mezi Kácovem a Zručí nad Sázavou.

Od pondělí 29. října 2018 se začne opravovat i jeho další úsek z Kácova do Ledečka. Na přibližně 30 kilometrech trati se provede komplexní oprava železničního svršku a spodku. Náklady dosáhnou částky 616,9 milionu korun, hotovo bude do konce června příštího roku, tedy před zahájením hlavní turistické sezóny.

Součástí opravných prací bude i zřízení bezstykové koleje, která zajistí komfortnější a plynulejší jízdu vlaků. V rámci sanací a očistění skal dojde také k zvýšení bezpečnosti železničního provozu. Opravou budou eliminovány pomalé jízdy v celkové délce 8306 metrů. Cestující ocení i opravu nástupišť a osvětlení. Opraví se přejezdové konstrukce, mosty a propustky.


Omezení dopravy v úseku Kácov – Zruč nad Sázavou

Na více než 115 let staré trati došlo v loňském roce k omezení dopravy, v úseku Kácov – Zruč nad Sázavou pak k úplnému zastavení provozu vlaků. Stěžejním důvodem byl zvýšený výskyt defektoskopických vad kolejnic, které nebylo možné odstranit prostou údržbou a opravami. Také větší počet pražců dosáhl hranice své životnosti, což má přímý vliv na stabilitu a kvalitu geometrické polohy koleje. Dalším důvodem zastavení provozu byly nestabilní skalní stěny v bezprostřední blízkosti trati, z nichž docházelo k uvolňování částí skalního masivu, který ohrožoval železniční provoz.



Touto opravou bude ve zmíněném úseku trať v  dlouhodobém horizontu bez jakýchkoli provozních omezení ke spokojenosti cestujících.

 

Více informací naleznete ZDE