Velká zakázka z Hannoveru: Dopravní podnik ÜSTRA uzavírá rámcovou smlouvu na 48 autobusů Mercedes-Benz eCitaro s čistě elektrickým pohonem

Stuttgart / Hannover – Další úspěch autobusů Mercedes-Benz eCitaro: Dopravní podnik ÜSTRA města Hannover uzavřel rámcovou smlouvu na 48 kusů městského autobusu s čistě elektrickým pohonem. První čtyři autobusy eCitaro z objednávky budou dodány již letos. Všechna vozidla eCitaro z této velké zakázky jsou vybavena sběračem proudu (pantografem) pro mezidobíjení. Kromě 30 sólových autobusů je součástí smlouvy rovněž 18 kloubových autobusů eCitaro G.

Autobusy eCitaro jsou zásadním stavebním kamenem při přechodu společnosti ÜSTRA na elektrobusy

„Společnost ÜSTRA chce rychle přejít k mobilitě bez emisí. Jsme pyšní na to, že se eCitaro stane důležitým stavebním kamenem při jejím přechodu na elektrobusy“, řekl dnes Ulrich Bastert, vedoucí marketingového oddělení, Sales and Customer Services společnosti Daimler Buses v Hannoveru u příležitosti podpisu smlouvy. „Jsme rádi, že jsme ve společnosti Daimler Buses našli zkušeného výrobce elektrobusů, který dokáže svou dodávkou 48 autobusů eCitaro vytvořit takové podmínky, abychom mohli do roku 2023 v centru Hannoveru provozovat kompletně elektrickou dopravu“, vysvětluje Denise Hain, členka představenstva společnosti ÜSTRA pro provoz a personál.

Sběrač proudu pro mezidobíjení; vynikající bezpečnostní výbava

Každý z těchto nízkopodlažních městských autobusů má deset vysokonapěťových baterií s celkovou kapacitou 243 kWh. Kromě toho disponují sběračem proudu na střeše pro mezidobíjení na konečných stanicích jednotlivých linek.

Městské autobusy Mercedes-Benz připravené pro společnost ÜSTRA nesou na palubě vynikající bezpečnostní vybavení. Jedná se například o aktivní brzdový asistent Preventive Brake Assist či systém Sideguard Assist, který v autobusu eCitaro varuje řidiče při odbočování před chodci a cyklisty. Cestující mohou využít kazetovou rampu, která pomůže při nastupování cestujících s omezenou mobilitou, USB zásuvky pro dobíjení vlastních zařízení či informační systémem s TFT monitory.

Hanoverský dopravní podnik ÜSTRA

Hanoverský dopravní podnik ÜSTRA provozuje veřejnou dopravu v hlavním městě spolkové země Dolní Sasko a využívá k tomu 331 tramvají, 141 autobusů a čtyři lodě na elektrický pohon. Na 38 linkách s 672 zastávkami ujedou autobusy ročně téměř 12 milionů kilometrů. Společnost sází na mobilitu bez emisí a za pouhých pět let hodlá přebudovat autobusovou dopravu v centru města na čistě elektrický pohon. Ročně tak dokáže ušetřit až 3,8 tuny emisí CO2. Investice do této modernizace s přechodem na elektrobus činí zhruba 53 milionů eur.

On 6 August 2019, a framework agreement between ÜSTRA and Daimler AG was concluded in Hannover in the presence of Alexander Kols, factory representative public transport Daimler Buses, Rüdiger Kappel, head of sales fleet Daimler Buses, Ulrich Baster, Head of Marketing, Sales and Costomer Services at Daimler Buses, Dr. Volkhardt Klöppner, Chairman of the ÜSTRA Board of Management, Denise Hain, Chairman at ÜSTRA of Sales and HR and Elke Maria van Zandel, Chairman at ÜSTRA of technique, IT and infrastructure.

Smlouva na 48 vozidel eCitaro a eCitaro G je pro společnosti Mercedes-Benz a ÜSTRA pokračováním vynikající spolupráce na projektech zaměřených na městské autobusy. Již před 20 lety dodal Mercedes-Benz společnosti ÜSTRA u příležitosti světové výstavy v Hannoveru téměř 100 autobusů Citaro první generace se speciálním designem. Tyto autobusy utvářely ráz města Hannover až do roku 2016.

Další informace o společnosti Mercedes-Benz najdete na internetových stránkách:  www.mercedes-benz.com