V Adamově se postaví nová nástupiště a lávka přes celé kolejiště

Výstavbu dvou nových ostrovních nástupišť ve stanici Adamov, přístupných z nové lávky překonávající celé kolejiště, přinese stavební akce, která se začne realizovat v říjnu letošního roku. Správa železnic má pravomocné stavební povolení, zhotovitelem prací bude Společnost Adamov (Swietelsky Rail CZ + Elektrizace železnic Praha). Celkové investiční náklady akce dosáhnou částky 834 milionů korun bez DPH.

Rekonstrukce stanice Adamov

Rekonstrukce stanice Adamov proběhne v rámci modernizačních prací na části prvního koridoru mezi Brnem a Českou Třebovou, které odstartují na počátku letošního září a kvůli kterým se od prosince na rok zcela zastaví železniční provoz mezi Brnem a Blanskem. V Adamově vzniknou dvě ostrovní nástupiště a nová lávka, která nahradí již nevyhovující současnou. Rekonstrukcí projdou odbavovací prostory pro cestující. Ostrovní nástupiště budou plně bezbariérová, přístup na ně bude z lávky zajištěn pomocí schodišť a výtahů.

Nová lávka bude propojena na druhou stranu kolejiště do Hybešovy ulice. Součástí stavby je také výstavba parkoviště s kapacitou 30 parkovacích míst. Prodloužení třetí staniční koleje umožní odbavení nákladních vlaků o délce 740 metrů. Práce se dále soustředí na opravu železničního svršku a spodku, přeložky sítí, výstavbu nových protihlukových stěn, elektro rozvodů a nové technologické lávky a budovy. Stavba by měla skončit v polovině roku 2023.

 

Správa železnic opraví také koridorový úsek mezi Adamovem a Blanskem