Trvalé změny PID od 9. 12. 2018

V neděli 9. prosince začíná platit také nový jízdní řád na železnici a v Praze i Středočeském kraji čeká cestující řada novinek a zlepšení. Vyjedou nové spěšné vlaky z Prahy do Benešova i Kutné Hory, tzv. městská linka z Roztok u Prahy do Libně začne jezdit nově každý den až do Hostivaře a na mnoha hlavních i vedlejších tratích ve Středočeském kraji přibudou další spoje. Změny myslí i na flamendry, kteří se vrací pozdě večer domů. Každý den začne jezdit nový předpůlnoční vlak z Prahy do Milovic a k nočním víkendovým rozjezdům v půl třetí ráno se připojí také vlaková linka S6 z Prahy přes Rudnou u Prahy do Berouna. V autobusové dopravě se jedná spíše o kosmetické úpravy a posuny spojů v návaznosti na železnici. Mírně se rozšiřuje také počet zastávek na znamení v Praze.

Hlavní změny na železnici

1)    Spěšné vlaky do Benešova a Kutné Hory

V pondělí 10. prosince nově vyjedou další spěšné vlaky na trati z Prahy do Benešova i do Kutné Hory. „Spěšné vlaky doplní rychlíky na těchto tratích, v součtu tak pojedou ve špičce na Benešov i Kutnou Horu rychlé spoje každých 30 minut. Bude v nich platit samozřejmě také tarif Pražské integrované dopravy,“ říká František Petrtýl, radní Středočeského kraje pro oblast dopravy. V ranní i odpolední špičce pojedou mezi Benešovem a Prahou nově čtyři spěšné vlaky. Jeden z nich pojede ráno už z Tábora jako dnes, nově ho doplní další vlak z Olbramovic a dva spoje budou začínat v Benešově. Čtyři spěšné vlaky začnou jezdit také z Kutné Hory přes Kolín a Český Brod do Prahy. Ráno pojedou čtyři spoje do Prahy, odpoledne čtyři zpět.

2)    Městská linka S49 nově až do Hostivaře

Velkou novinkou pro železniční spojení v hlavním městě je prodloužení tzv. městské linky až do Hostivaře. Dnes jezdí z Roztok u Prahy přes Podbabu a Holešovice do Libně, kde končí. „Naprostá většina spojů městské linky bude nově pokračovat z Libně až do stanice Praha-Hostivař, kde budou mít lidé možnost přestoupit dál na osobní vlaky směrem do Říčan a Benešova,“ říká pražský radní pro dopravu Adam Scheinherr. České dráhy na této lince vystřídá nově dopravce Arriva.

3)    Do Říčan každých 15 minut

Na hlavních tratích v Praze a jejím okolí přibývá nejvíce vlaků na trati z Prahy do Říčan. „Během celého dne zkracujeme interval mezi Prahou a Říčany na 15 minut. Ve špičkách už dnes jezdí osobní vlaky každou čtvrthodinu z Prahy přes Říčany do Strančic, nově je ale doplní nové spoje i mimo špičku tak, aby měli lidé v Hostivaři, Měcholupech, Kolovratech, Uhříněvsi a Říčanech zajištěný 15minutový interval po celý den,“ vysvětluje ředitel ROPID Petr Tomčík. 

4)    Nové noční vlaky do Milovic nebo do Berouna přes Rudnou

Už rok mohou cestující v sobotu a v neděli zůstat v hlavním městě večer déle a využít pro cestu domů rozjezd nočních vlaků z hlavního nádraží v půl třetí ráno. „Všechny dosavadní spoje nočního rozjezdu v jízdních řádech zůstávají a nově k nim přibude také spoj linky S6 z Prahy přes Rudnou do Berouna, který zatím ve 2:30 nejezdil. V jízdním řádu se také nově objevuje půlnoční vlak z Prahy do Milovic. Ten pojede každý den,“ upozorňuje Jakub Goliáš, ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah pro Prahu a Středočeský kraj.

5)    Více regionálních vlaků do Sedlčan, Zbraslavic nebo Třemošnice

Řada důležitých zlepšení a posílení dnešního provozu se odehraje také na regionálních tratích ve Středočeském kraji. „Zkracujeme intervaly a zlepšujeme návaznosti na rychlíky u vlaků z Olbramovic do Sedlčan, z Čáslavi do Třemošnice i z Kutné Hory do Zbraslavic. Na těchto tratích zpravidla platí, že tu ve špičkách pojedou vlaky každou hodinu, mimo špičky bude interval dvouhodinový,“ říká Martin Jareš, zástupce ředitele pro dopravu Integrované dopravy Středočeského kraje.

Nové vlaky se objeví i na dalších tratích, například z Mníšku pod Brdy do Prahy, z Kralup nad Vltavou do Velvar nebo z Prahy do Mělníka.

Hlavní změny autobusových linek PID

108    Drobná úprava trasy v oblasti vozovny Střešovice – přesunutí zastávky Vozovna Střešovice ve směru Sídliště Na Dědině do společné zastávky s linkou 216.

248    Zrušení vložených spojů ve špičkách pracovních dnů v trase Nádraží Radotín – Sídliště Radotín.

307    Nový pár spojů v pracovní dny dopoledne.

321    Nový spoj v pracovní dny odpoledne v úseku Mníšek p. Brdy, nám. – Mníšek p. Brdy, Stříbrná Lhota.

328    Prodloužení 1 páru spojů v pracovní dny dopoledne o úsek Dobřejovice, Na návsi – Modletice, Doubravice.

334    Nový pár spojů v pracovní dny ráno v úseku Smíchovské nádraží – Jesenice.

348    Prodloužení části spojů zejména v pracovní dny ráno ve směru do Prahy o zastávku Neratovice, U Vojtěcha.

443    Zrušení dvou spojů v pracovní dny večer sloužících jako náhrada za zrušenou lávku přes Labe v Nymburce.

467    Prodloužení linky o úsek Roudnice n. L., Aut. nádr. – Roudnice n. L., ČSAD.

484    Nové spoje ve špičkách pracovních dnů – zkrácení intervalu odpoledne z 60 na 30 minut.

485    Nové školní spoje v pracovní dny odpoledne v úseku Týnec nad Sázavou – Chářovice.

490    Nový spoj v pracovní dny odpoledne v úseku Stříbrná Skalice – Ondřejov.

655    Prodloužení spojů ve špičkách pracovních dnů o úsek Horoušany, Horoušánky – Úvaly.

672    Nová linka v trase Vrané nad Vltavou, Žel. st. – Zvole – Zvole, Nová Zvole (náhrada za zrušenou dočasnou linku 742, v provozu ve špičkách pracovních dnů).

906    Linka je nově vedena přes Újezd u Průhonic jako náhrada za zrušenou linkou 955.

955    Linka je zrušena (Modrá škola – Čestlice) a částečně nahrazena změnou trasy linky 906.

Změna zastávek:

Kamenice, Štiřín, U Rybníka – nová zastávka pro linku 461.

Kolín, Nádraží – nový název pro zastávku Kolín, Aut. st.

Lety, Karlštejnská – nová zastávka pro linky 311, 451.

Změna charakteru zastávek ze „Stálé“ na „Na znamení“:

Dubeč, Halenkovská, Hrnčíře, Hrnčířský hřbitov, Koloděje, Kvasinská, Sídliště Zličín, Sobín, Starý Zličín, Šeberov, Škola Dubeč.